Пређи на главни садржај

Ajme , posni bešamel krompir sa lososom !


Ajme, koliko nas je ! Domaćica Ivana , tema u oktobru riba .

Sastojci :
1,2 kg krompira 
800 ml sojinog neutralnog mleka
3 pune kašike brašna tip 400
8 kašika ulja
1 kašičica soli
crnog , mlevenog bibera po ukusu
sok jednog limuna
mirodjije po ukusu 
400 gr. očišćenog lososa 
sok pola limuna
čen belog luka

Priprema :
Oljuštiti krompir i iseći na deblje ploške. Skuvati ga sa kašikom soli ( oko 20-tak minuta ). Ocediti .
Očišćeni losos iseći na manje komade , pomešati sa iseckanim čenom belog luka i preliti sa sokom od pola limuna. Ostaviti da marinira desetak minuta.
Zapržiti brašno sa uljem , sipati sojino mleko i mešati dok se mleko ne zgusne  . Posoliti i pobiberiti .  Dodati mirodjiju i losos i skloniti sa vatre. Ostaviti šerpu deset minuta poklopljenu. 
Potom pomešati sa limunovim sokom i krompirom. 
Može se služiti toplo i hladno. 

ps. Možda vam je čudan ovakav način pripreme. Losos ne podnosi velike temperature i sklon je isušivanju. Svako preterano izlaganje temperaturi ostavlja na njemu beličasti trag od belančevina . Samim mariniranjem u limunovom soku dešava se takozvano "hladno kuvanje ". Kasnije dodavanje u vreo bešamel sos koji je dostigao tačku ključanja od sto stepeni je preventivno. Uzgajani losos nekad ima listerije koje se uništavaju visokom temperaturom  i dodavanjem na kraju losos se ne isušuje.
Losos je bogat Omega tri masnim kiselinama , stoga se treba naći barem jednom na porodičnoj trpezi.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu