Пређи на главни садржај

Kuglof "Medeno srce "


Sastojci :
125 ml crnog vina
125 gr. šećera
200 gr. meda
30 gr. mešavina začina za bakine kolače od Kotanyi ( cimet, karanfilić, djumbir, anis, klinčić, kardamom )
150 gr. margarina
200 gr. marcipana 
50 gr. seckanih oraha
100 gr. suvog groždja
100 gr. oranžata
sok jednog limuna
jedna veća rendana jabuka
450 gr. brašna 
1 kesica  praška za pecivo
5 jaja
+
glazura :
100 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike šećera
6 kašike vode 
6 kašika ulja 

Priprema :
Prokuvati vino sa šećerom , medom i mešavinom začina za bakine kolače. Skloniti sa vatre i rastopiti margarin u vinu. Ohladiti . Pomešati sa seckanim marcipanom , orasima , suvim groždjem, rendanom jabukom, oranžatom i limunovim sokom i sjediniti sa prosejanim brašnom i praškom za pecivo. Potom dodavati jedno po jedno jaje uz stano mućenje. Sipati smesu u dobro podmazan i prezlama posut kalup za kuglof .
Peći na 180 stepeni 60 minuta uz povremeno pokrivanje alu - folijom. 
Ostaviti u kalupu 10 minuta i potom izručiti na tacnu. 
Preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti polovicama jezgra oraha.
Čokoladna glazura : rastopiti čokoladu sa 4 kašike šećera , 6 kašike vode i 6 kašika ulja na tihoj vatri.

Tema trećeg dana Food and Wine 2013.god.u Novom Sadu su bili vinski kugofi. Bilo je 25 učesnika. Ko voli kuglofe , bila je divota gledati ih u tolikom broju . 
Na kraju su posetioci bili posluženi kuglofima.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.