Sastojci :
125 ml crnog vina
125 gr. šećera
200 gr. meda
30 gr. mešavina začina za bakine kolače od Kotanyi ( cimet, karanfilić, djumbir, anis, klinčić, kardamom )
150 gr. margarina
200 gr. marcipana
50 gr. seckanih oraha
100 gr. suvog groždja
100 gr. oranžata
sok jednog limuna
jedna veća rendana jabuka
450 gr. brašna
1 kesica praška za pecivo
5 jaja
+
glazura :
100 gr. čokolade za kuvanje
4 kašike šećera
6 kašike vode
6 kašika ulja
Priprema :
Prokuvati vino sa šećerom , medom i mešavinom začina za bakine kolače. Skloniti sa vatre i rastopiti margarin u vinu. Ohladiti . Pomešati sa seckanim marcipanom , orasima , suvim groždjem, rendanom jabukom, oranžatom i limunovim sokom i sjediniti sa prosejanim brašnom i praškom za pecivo. Potom dodavati jedno po jedno jaje uz stano mućenje. Sipati smesu u dobro podmazan i prezlama posut kalup za kuglof .
Peći na 180 stepeni 60 minuta uz povremeno pokrivanje alu - folijom.
Ostaviti u kalupu 10 minuta i potom izručiti na tacnu.
Preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti polovicama jezgra oraha.
Čokoladna glazura : rastopiti čokoladu sa 4 kašike šećera , 6 kašike vode i 6 kašika ulja na tihoj vatri.
Tema trećeg dana Food and Wine 2013.god.u Novom Sadu su bili vinski kugofi. Bilo je 25 učesnika. Ko voli kuglofe , bila je divota gledati ih u tolikom broju .
Na kraju su posetioci bili posluženi kuglofima.
Mmmmm, medeno srculence:))) Baš mi se dopada receptić.
ОдговориИзбришиVerujem da predivno mirise, pravi zimski kolacic.:)))
ОдговориИзбришиSta je oranzata?
ОдговориИзбришиušećerena narandžina korica . Kao zamenu možete uzeti običnu narandžu i narendati koru.
Избриши