Sastojci :
1,2 kg brašna tip 500
40 gr. svežeg kvasca
150 gr. šećera
na vrh noža soli
4 jaja
240 ml ulja
375 ml mlakog mleka
Nadev :
800 gr. rendane bundeve
100 gr. suvog groždja
4 kašike ruma
250 gr. seckanih oraha
8 kašika šećera
1 kašičica cimeta
+ 60 gr. čokolade za kuvanje
+ 60 gr. čokolade za kuvanje
Priprema :
Nadev spremiti neposredno pre filovanja testa - suvo groždje zatopiti u rumu 15- tak minuta i pomešati potom sa sveže rendanom bundevom, seckanim orasima, cimetom i šećerom.
Testo : Rastopiti kvasac u mlakom mleku sa malo soli . Sipati u prosejano brašno i dodati ulje, šećer i jaja. Zamesiti testo ručno dok se ne odvoji testo od ruke ili mikserom do pojave mehurića. Staviti testo u dublju posudu i prekriti mokrom kuhinjskom krpom ili poklopcem. Ostaviti 4-5-6 sati na toplom mestu da udvostruči svoj volumen. Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 5 jufki . Rastanjiti jufku na pola cm debljine , narendati malo čokolade i rasporediti nadev . Uviti i staviti u najveći četvrtani pleh .Ponoviti i sa preostale 4 jufke. Ostaviti 15 minuta da fermentiše i potom premazati uljem . Peći 50 minuta na 180 stepeni. po potrebi prekriti alu - folijom.
Ohladiti i potom seći . Posuti prah šećerom.
ps. Ja umesim testo kasno uveče primer 22 - 23 h i potom ga razmesim ujutru oko 5- 6 sati. Pogodan recept ako imate puno gostiju ili se spremate za takmičenje , a želite svežu , mirisnu, sezonsku štrudlu.
Pravljeno za Food and Wine 2013. god. u Novom Sadu , prvi dan , kad smo posluživale posetioce sajma.
Pravi jesenji receptic, mirise sa slike!:)))
ОдговориИзбришиVolim bundevu u svim jelima, ali nisam radila štrudlu. Sigurno je super
ОдговориИзбришиVolela sam maminu pitu od bundeve a još više takozvani Tikvenik, koji je moja baba pravila od tikve sa korama koje se suču ili oklagijom razvlače i peče ispod vršnjika ili sača. Moja baba je iz Leskovca i to se tamo tako zove ali su upitanju stvarno tikve, kako moj muž kaže pa to jedu svinje kako to voliš, ali ništa lepše od toga čak mi je takva pita lepša od bundevare. Ja u bašti gajim i bundeve ali ne mogu nigde da nabavim seme za prave tikve jer to bih volela više nego išta. Inače sam isprobala bundevu i u slanim varijantama kao što su sosovi i jela u koja se umesto šargarepe stavlja bundeva. Oduševljena sam.
ОдговориИзбриши