Пређи на главни садржај

Štrudla sa bundevom



Sastojci :
1,2 kg brašna tip 500
40 gr. svežeg kvasca
150 gr. šećera
na vrh noža soli
4 jaja
240 ml ulja
375 ml mlakog mleka

Nadev :
800 gr. rendane bundeve
100 gr. suvog groždja
4 kašike ruma
250 gr. seckanih oraha
8 kašika šećera
1 kašičica cimeta
+ 60 gr. čokolade za kuvanje 





Priprema :
Nadev spremiti neposredno pre filovanja testa - suvo groždje zatopiti u rumu 15- tak minuta i pomešati potom sa sveže rendanom bundevom, seckanim orasima, cimetom i  šećerom.
Testo : Rastopiti kvasac u mlakom mleku  sa malo soli . Sipati u prosejano brašno i dodati ulje, šećer i jaja. Zamesiti testo ručno dok se ne odvoji testo od ruke ili mikserom do pojave mehurića. Staviti testo u dublju posudu i prekriti mokrom kuhinjskom krpom ili poklopcem. Ostaviti 4-5-6 sati na toplom mestu da  udvostruči svoj volumen. Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 5 jufki . Rastanjiti jufku na pola cm debljine , narendati malo čokolade  i rasporediti nadev . Uviti i staviti u najveći  četvrtani pleh .Ponoviti i sa preostale 4 jufke.  Ostaviti 15 minuta da fermentiše i potom premazati uljem . Peći  50 minuta na 180 stepeni. po potrebi prekriti alu - folijom.
Ohladiti i potom seći . Posuti prah šećerom. 

ps. Ja umesim  testo kasno uveče primer 22 - 23 h i potom ga razmesim ujutru oko 5- 6 sati. Pogodan recept ako imate puno gostiju ili se spremate za takmičenje , a želite svežu , mirisnu, sezonsku  štrudlu.
Pravljeno za Food and Wine 2013. god. u Novom Sadu , prvi dan , kad smo posluživale posetioce sajma.




Коментари

  1. Pravi jesenji receptic, mirise sa slike!:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Volim bundevu u svim jelima, ali nisam radila štrudlu. Sigurno je super

    ОдговориИзбриши
  3. Volela sam maminu pitu od bundeve a još više takozvani Tikvenik, koji je moja baba pravila od tikve sa korama koje se suču ili oklagijom razvlače i peče ispod vršnjika ili sača. Moja baba je iz Leskovca i to se tamo tako zove ali su upitanju stvarno tikve, kako moj muž kaže pa to jedu svinje kako to voliš, ali ništa lepše od toga čak mi je takva pita lepša od bundevare. Ja u bašti gajim i bundeve ali ne mogu nigde da nabavim seme za prave tikve jer to bih volela više nego išta. Inače sam isprobala bundevu i u slanim varijantama kao što su sosovi i jela u koja se umesto šargarepe stavlja bundeva. Oduševljena sam.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...