Пређи на главни садржај

Vanilice


Sastojci :
500 gr. svinjske masti
250 gr. šećera
3 jaja
1 kg brašna tip 400 
1 prašak za pecivo
flašica butter vanil arome od Dr. Oetkera 
100 ml likera od jaja
sok jednog limuna
250 -300 gr. marmelade od kajsije
300 - 400 gr. prah šećera

Priprema :
Umutiti penasto mast sa šećerom , dodati jaja i dalje mutiti oko tri minuta. Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo , likerom od jaja , limunovim sokom i vanil aromom. Staviti u frižder sat vremena. 
Uzimati pomalo testa i tanko razviti na brašnjavoj podlozi. Željenom modlom vaditi vanilice. Ja sam se poslužila rakijskom čašicom. Stavljati u papirom obložen pleh i peći 15 do 18 minuta . Vodite računa da ostanu bele, brzo gore. Vreme pečenja zavisi od modle- cvetovi se peku 12- 13 minuta , prsten 15 , a okrugle vanilice 18. 
Preostalo testo uvek pomešajte sa trećinom hladnog testa i ponovo razvijte i vadite vanilice. Vanilice budu meke i sipkave . Pravite ih dan ranije da odmeknu.
Mazati vanilice marmeladom od kajsije , spajati po dve i valjati u prah šećer. 

ps. liker od jaja možete zameniti jogurtom ili likerom od limuna. 
 

Коментари

  1. Ništa lepše od starih dobrih vanilica,bez kojih ne može ni jedno slavlje da prođe.

    ОдговориИзбриши
  2. E sa likerom nikad pravila ni videla. Mora da imaju poseban ukus!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. tokom pečenja ispari i ne oseća se mast . Mast im daje mekoću , a aroma vanile i liker ukus . Da nisam rekla , mislili bi da su od putra. :D

      Избриши
  3. Mislim da nema osobe koja ih ne voli,a tako su jednostavne....

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu