Sastojci :
500 gr. svinjske masti
250 gr. šećera
3 jaja
1 kg brašna tip 400
1 prašak za pecivo
flašica butter vanil arome od Dr. Oetkera
100 ml likera od jaja
sok jednog limuna
+
250 -300 gr. marmelade od kajsije
300 - 400 gr. prah šećera
Umutiti penasto mast sa šećerom , dodati jaja i dalje mutiti oko tri minuta. Potom sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo , likerom od jaja , limunovim sokom i vanil aromom. Staviti u frižder sat vremena.
Uzimati pomalo testa i tanko razviti na brašnjavoj podlozi. Željenom modlom vaditi vanilice. Ja sam se poslužila rakijskom čašicom. Stavljati u papirom obložen pleh i peći 15 do 18 minuta . Vodite računa da ostanu bele, brzo gore. Vreme pečenja zavisi od modle- cvetovi se peku 12- 13 minuta , prsten 15 , a okrugle vanilice 18.
Preostalo testo uvek pomešajte sa trećinom hladnog testa i ponovo razvijte i vadite vanilice. Vanilice budu meke i sipkave . Pravite ih dan ranije da odmeknu.
Mazati vanilice marmeladom od kajsije , spajati po dve i valjati u prah šećer.
ps. liker od jaja možete zameniti jogurtom ili likerom od limuna.
Ništa lepše od starih dobrih vanilica,bez kojih ne može ni jedno slavlje da prođe.
ОдговориИзбришиE sa likerom nikad pravila ni videla. Mora da imaju poseban ukus!
ОдговориИзбришиtokom pečenja ispari i ne oseća se mast . Mast im daje mekoću , a aroma vanile i liker ukus . Da nisam rekla , mislili bi da su od putra. :D
ИзбришиMislim da nema osobe koja ih ne voli,a tako su jednostavne....
ОдговориИзбриши