Пређи на главни садржај

Ajme ! Indijski sutlijaš - Sevia kir po Gastronomadovom receptu


27 . jula je održana kulinarska radionica Gastronomada . Pozivu se odazvalo nas par kulinara u želji da izadjemo iz okvira bakine i mamine kuhinje i zaronimo u svet internacionalnih specijaliteta i naučimo naravno nešto novo. Iako mi Tajana pridaje veći značaj , obe nas je na ovu radionicu odvela znatiželja . Meni je bilo prijatno subotnje poslepodne provedeno sa istomišljenicima i opuštena atmosfera gde niste morali objašnjavati zašto kuvate i zašto ste gurman. Već duže vreme sam planirala da napravim indijski sutlijaš koji je Tajana napravila na radionici  , tako da se nisam dvoumila kad je Zoka zadala temu. Moram priznati i da gledam "Odbačenu " , JA koja nikad nije gledala serije :D
Pravila po Gastronomadovom receptu , možete original videti ovde .
Tajaninu verziju ovde .
Isti recept možete videti ovde  -  na Coolinarici  .
Ja sam prilagodila postu i napravila posnu verziju. Slatku pavlaku nisam dodavala , zamenila sam narandžinim sokom.

Sastojci :
40 gr. margarina
200 gr. posne fide - rezanaca za supu ( Danubius )
1 litar sojinog neutralnog mleka 
100 gr. mlevenih lešnika
50 gr. mlevenih badema
malo rendanog muskatnog oraščića
sok jedne narandže
1 rendana jabuka
3 kašike meda
2 kašike šećera
100 gr.kandiranih  brusnica

Kompot od višanja :
5 kašika šećera
300 gr. zamrznutih višanja

Priprema :
Rastopiti margarin i propržiti fidu uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno- žutu boju. U proprženu fidu dosuti sojino mleko . Kad počne da se zgušnjava , dodati mlevene lešnike i bademe. Zasladiti šećerom i medom. 
Skloniti sa vatre i dodati brusnice , narandžin sok i rendanu jabuku.
Servirati sa kompotom od višanja : 5 kašika šećera karamelizovati i dodati smznute višnje. Višnje će pustiti svoj sok. Kuvati dok se tečnost ne reducira .

Verzija za štampu 
 




Коментари

  1. Sanja, sutlijaš obožavam i ova tvoja ulaznica mi je odlična za igricu. Prijatno i uživaj u njemu.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...