Пређи на главни садржај

Fbi rukavice : put do Perasta, oko sveta i nazad

Fbi rukavice , mesec novembar - decembar . Istražujemo Zokin blog My Pans and Pots.
          Zokin blog  pratim već duže vreme i upoznala sam je ove godine na Blogerijadi koja je održana u junu na Adi . Iako sam je pomešala sa Ivom zbog stylinga , veoma brzo sam shvatila sa se radi o svestranoj osobi čiji su hobiji blogovanje, fotografija i grafika . Saradnik je Meze online magazina i redovno učestvuje na Mikser Design food.
         Ideja da nazove svoj blog  My pans and pots- Moje šerpe i lonci je originalna , jer bez njih ne može nijedna domaćica ako misli da spremi neko jelo. Blog je na našem i engleskom jeziku , pregledan sa odličnim fotografijama koje karakteriše tamna pozadina i pripremljen specijalitet u prvom planu. Zoricini postovi su praćeni detaljnim objašnjenjima recepata sa tačnim merama , dogodovštinama koje prate svakog blogera pri spremanju dezerata , pričama o porodičnim receptima  kao i njenom kraju. Voli i internacionalnu kuhinju , a mislim da joj je mediteranska najdraža. Listu recepata možete pogledati ovde.
         Nisam se dvoumila šta ću spremati i idemo redom :
Peraška torta koja je nestala na Blogerijadi u junu brzinom svetlosti , po receptu njene bake - praćeno pričom o njenom nastanku  i običajima .
Grčka piknik pita koja me je oduševila na Blogerijadi . Recept je posvetila dragoj Senci sa bloga Na pikniku. Uspela sam da prenesem to oduševljenje na ukućane. Odlična kombinacija sastojaka (spanać, tikvice , pirinač , bosiljak, jogurt ) odvešće vas svežinom na obale Grčke i na tren ćete zaboraviti zimu  :D Ova slika nije najoptimalnija . Moja kuhinja je zimi mračna . Pored sveg truda , ova fotka jedino zadovoljava kriterijume.
Toskanska supa od paradajza i starog hleba - napravila sam posnu varijantu i usitnila miksir štapom. Dvopek sa belim lukom  daje ovoj supi sa mediteranskim touchom gustinu .Kad postite , nemate baš veliki izbor supa. Toplo vam je preporučujem...
Irska riblja pita - posna varijanta  uvrštena je u naš jelovnik . Izazvala je wow efekat na prvi zalogaj kod mojih ukućana. Činjenica da ćemo praviti svakog petka i duplu meru , valjda dovoljno govori ...
Posle svakog jela se čulo samo " Mhmmm ! Sanja , ovo je prva liga ! " tako da sam umalo nazvala post " Prva liga kod Zoke ". Svi blogeri dobro kuvaju , odlučuju samo finese . A Zoka poseduje taj know haw zbog kojeg je uvek korak ispred i spada u red najčitanijijih blogova u blogosferi.


Коментари

  1. Divan izbor, mislim da smo svi bili odusevljeni ovim krugom... sve najlepse ti zelim u Novoj godini, puno radosti, lepih trenutaka i finih receptica!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Sanja, mnogo ti hvala od srca na ovim divnim rečima. Nemaš pojma koliko mi je drago što se hrana dopala i tebi i tvojim ukućanima. Sve što si spremila izgleda predivno a Peraška torta zauzima posebno mesto u mom srcu.
    Tebi i tvojima želim srećnu Novu godinu , puno lepih zajedničkih trenutaka , zdravlja i sreće.
    Šaljem vam puno pozdrava

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.