Пређи на главни садржај

Ajme - Susam kocke

Susam baš često koristim i neizostavan je sastojak  u pecivima , mezeu , glavnom jelu ili kao kolač . Bogat je kalcijumom , podstiče peristaltiku creva i  odličan je diuretik. 
Mera je za 12 kocki .Pogodno za meze - predjelo.

Sastojci za koru :
4 jaja
150 gr. susama
pola kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike brašna tip 400
bibera 
4 kašike ulja

Fil :
500 gr. fete
100 gr. susama

za ukrašavanje :
100- 150 gr. kisele pavlake 
i malo mlevenog bibera

Priprema :
Propržiti 150 gr. susama u tiganju ( BEZ ULJA ) uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno - žutu boju. Ohladiti .
U secku isitniti susam sa 4 kašike ulja , soli i bibera po želji tako da na kraju dobije gustinu paste.
Umutiti penasto 4 jaja , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju sjediniti sa pastom od susama.
Sipati u obložen pek papirom  četvrtani pleh dimenzija 25 x 40 cm .
Peći na 175 stepeni 25 minuta. 
Ohladiti koru i skinuti pek papir. Preseći koru  na pola, tako da dobijete dva kaiša.
Fil spremiti neposredno pred filovanje : izgnječiti fetu viljuškom. Propržiti susam bez ulja. Pržen i vreo dodati u fetu i mešati dok feta ne odmekne . Namazati odmah kore. Ako vam se feta stegne od stajanja  , dodajte 2 do 3 kašike kisele pavlake. 
Ukrasiti kiselom pavlakom po želji i pobiberiti .
Ostaviti preko noći u frižderu i potom seći po želji.

* ps. kora će vam se učiniti tvrdjom, medjutim preko noći odmekne zbog sira . Kora ima ukus integralnog hleba.

Verzija za štampu 
 

 
  



Коментари

  1. Odlična ulaznica u prvi mah sam pomislila s s svježim sirom a radi se o feti.

    ОдговориИзбриши
  2. Fenomenalna ideja. Ja sam na slici pomislila da je u pitanju neki sladak kolacic sa slagom, kada sam procitala recept bila sam prijatno odusevljena :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je sjajno, bar za mene- obožavaoca susama...

    ОдговориИзбриши
  4. Joj i ja sam pomislila da je slatki kolač, super, super, odlična ulaznica!

    ОдговориИзбриши
  5. Jako dobre kocke, baš si me oduševila ovom kombinacijom i super izgledaju !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...