Susam baš često koristim i neizostavan je sastojak u pecivima , mezeu , glavnom jelu ili kao kolač . Bogat je kalcijumom , podstiče peristaltiku creva i odličan je diuretik.
Mera je za 12 kocki .Pogodno za meze - predjelo.
Sastojci za koru :
4 jaja
150 gr. susama
pola kašičice soli
pola kašičice praška za pecivo
2 kašike brašna tip 400
bibera
4 kašike ulja
Fil :
500 gr. fete
100 gr. susama
za ukrašavanje :
100- 150 gr. kisele pavlake
i malo mlevenog bibera
Priprema :
Propržiti 150 gr. susama u tiganju ( BEZ ULJA ) uz stalno mešanje dok ne dobije zlatno - žutu boju. Ohladiti .
U secku isitniti susam sa 4 kašike ulja , soli i bibera po želji tako da na kraju dobije gustinu paste.
Umutiti penasto 4 jaja , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i na kraju sjediniti sa pastom od susama.
Sipati u obložen pek papirom četvrtani pleh dimenzija 25 x 40 cm .
Peći na 175 stepeni 25 minuta.
Ohladiti koru i skinuti pek papir. Preseći koru na pola, tako da dobijete dva kaiša.
Fil spremiti neposredno pred filovanje : izgnječiti fetu viljuškom. Propržiti susam bez ulja. Pržen i vreo dodati u fetu i mešati dok feta ne odmekne . Namazati odmah kore. Ako vam se feta stegne od stajanja , dodajte 2 do 3 kašike kisele pavlake.
Ukrasiti kiselom pavlakom po želji i pobiberiti .
Ostaviti preko noći u frižderu i potom seći po želji.
* ps. kora će vam se učiniti tvrdjom, medjutim preko noći odmekne zbog sira . Kora ima ukus integralnog hleba.
Verzija za štampu
Verzija za štampu
Odlična ulaznica u prvi mah sam pomislila s s svježim sirom a radi se o feti.
ОдговориИзбришиFenomenalna ideja. Ja sam na slici pomislila da je u pitanju neki sladak kolacic sa slagom, kada sam procitala recept bila sam prijatno odusevljena :)
ОдговориИзбришиPozdrav!
Ovo je sjajno, bar za mene- obožavaoca susama...
ОдговориИзбришиJoj i ja sam pomislila da je slatki kolač, super, super, odlična ulaznica!
ОдговориИзбришиJako dobre kocke, baš si me oduševila ovom kombinacijom i super izgledaju !
ОдговориИзбриши