Пређи на главни садржај

Kuglof od bundeve


 Kod nas je nedelja bundeve , kratki revival svih recepata . Ovaj recept mi je zapao za oko kao svakom ljubitelju kuglofa .Napravila sam male izmene , ali to ne menja njegovu suštinu. Bundeva je bila suvlja i nije bilo potrebe za kuvanjem .  Recept je Gagin sa moje- grne.com  i možete videti original ovde.


Sastojci :
300 gr. brašna tip 400
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
2 kesice vanil šećera
100 gr kokosovog brašna
2 jaja
300 ml jogurta
350 gr. rendane bundeve
120 gr. šećera
140 gr. meda
125 gr. putra ili maslaca
5 punih kašika pšeničnog griza
100 gr. seckanih badema
50 gr. suvog groždja
5 gr. cimeta

čokoladna glazura :
100 gr. čokolade
25 gr. šećera u prahu
20 gr. maslaca ili putra
50 ml mleka

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati griz , kokos ,sodu bikarbonu i sjediniti sa jogurtom da ne bude grudvica.  Dodati jaja , šećer,vanil šećer ,  med , rastopljeni maslac ( putar ) uz stalno mešanje. Na kraju dodati rendanu bundevu , suvo groždje , bademe i cimet. 
Sipati u podmazan i prezlama posut  kalup za kuglof i staviti u već unapred zagrejanu pećnicu.
Peći 55 minuta na 180 stepeni uz povremeno prekrivanje alu folijom. 
Pečeno ostaviti u kalupu  15 minuta i potom izručiti na tanjir. 
Preliti čokoladnom glazurom : otopiti čokoladu sa mlekom , šećerom i putrom na pari .  
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi i potom seći.

* Mek , sočan  kuglof koji se može održati 3 do 4 dana. Od ove smese možete napraviti i dva manja . Sipate polovinu smese u kalup i smanjite vreme pečenja. 
Bundeva je na našim prostorima zapostavljena . Ovo je jedan od recepata koji je vraćaju na mesto koje zaslužuje . Priredite prijatno iznenadjenje ukućanima ili nekome kao poklon. Mislim da slika govori više od reči.

Verzija za štampu 
 





Коментари

  1. Jako dobro i zvuči i izgleda ! Ja sam u zadnje vrijeme malo zanemarila bundevu što mi je žao, nadam se da će ubrzo opet biti na stolu, možda baš u ovom kuglofu !

    ОдговориИзбриши
  2. ja sam ljubitel bundeve. Super mi je presjek, pravi bundevasti

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu