Kod nas je nedelja bundeve , kratki revival svih recepata . Ovaj recept mi je zapao za oko kao svakom ljubitelju kuglofa .Napravila sam male izmene , ali to ne menja njegovu suštinu. Bundeva je bila suvlja i nije bilo potrebe za kuvanjem . Recept je Gagin sa moje- grne.com i možete videti original ovde.
Sastojci :
300 gr. brašna tip 400
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
2 kesice vanil šećera
100 gr kokosovog brašna
2 jaja
300 ml jogurta
350 gr. rendane bundeve
120 gr. šećera
140 gr. meda
125 gr. putra ili maslaca
5 punih kašika pšeničnog griza
100 gr. seckanih badema
50 gr. suvog groždja
5 gr. cimeta
čokoladna glazura :
100 gr. čokolade
25 gr. šećera u prahu
20 gr. maslaca ili putra
50 ml mleka
Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodati griz , kokos ,sodu bikarbonu i sjediniti sa jogurtom da ne bude grudvica. Dodati jaja , šećer,vanil šećer , med , rastopljeni maslac ( putar ) uz stalno mešanje. Na kraju dodati rendanu bundevu , suvo groždje , bademe i cimet.
Sipati u podmazan i prezlama posut kalup za kuglof i staviti u već unapred zagrejanu pećnicu.
Peći 55 minuta na 180 stepeni uz povremeno prekrivanje alu folijom.
Pečeno ostaviti u kalupu 15 minuta i potom izručiti na tanjir.
Preliti čokoladnom glazurom : otopiti čokoladu sa mlekom , šećerom i putrom na pari .
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi i potom seći.
* Mek , sočan kuglof koji se može održati 3 do 4 dana. Od ove smese možete napraviti i dva manja . Sipate polovinu smese u kalup i smanjite vreme pečenja.
Bundeva je na našim prostorima zapostavljena . Ovo je jedan od recepata koji je vraćaju na mesto koje zaslužuje . Priredite prijatno iznenadjenje ukućanima ili nekome kao poklon. Mislim da slika govori više od reči.
Verzija za štampu
Verzija za štampu
Jako dobro i zvuči i izgleda ! Ja sam u zadnje vrijeme malo zanemarila bundevu što mi je žao, nadam se da će ubrzo opet biti na stolu, možda baš u ovom kuglofu !
ОдговориИзбришиja sam ljubitel bundeve. Super mi je presjek, pravi bundevasti
ОдговориИзбриши