posleratni vojvodjanski recept kada su se domaćice dovijale da od sastojaka koji su im pri ruci naprave poslasticu za celu porodicu . Nedaće nekada podstiču kreativnost.
Sastojci :
500 gr. brašna tip 500 + 100 gr.
200 ml mlakog mleka
40 gr. svežeg kvasca
4 kašike šećera
pola kašičice soli
50 gr. otopljenog putra ili maslaca ( ili 2 kašike svinjske masti )
2 jaja
2 jaja
Mlečni preliv :
600 ml mleka
4 kašike šećera
2 vanil šećera
3 jaja
+
premazivanje :
1 žumance
4 kašike mleka
Priprema :
500 gr. brašna prosejati i pomešati sa šećerom i soli. Rastopiti kvasac u mleku i sipati u prosejano brašno. Na kraju dodati rastopljeni putar i jaja i zamesiti glatko testo dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti dva - tri sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen.
Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi ( 100 gr. brašna ) . Podeliti testo na dve jufke. Jednu razviti na veličinu 20 x 30 cm i staviti u nauljen četvrtani pleh da se peče 25 minuta na 175 stepeni. Ohladiti pečeno testo 10- tak minuta i potom iseći na kocke.
Pomešati mleko sa šećerom, vanil - šećerom i jajima i time preliti pečeno testo. NEMOJTE MEŠATI. Ostavite da upije.
Razviti drugu jufku na pola cm debljine i staviti u nauljen kalup za djuveč dimenzija 20 x 30 cm tako da krajevi testa vise sa strane. Redjati natopljene kocke po testu , sipati višak mleka preko i prekriti testom .
Premazati gornju koru sa jednim žumancem umućenim sa 4 kašike mleka.
Peći 35 minuta na 175 stepeni .
Pečeno premazati sa kockom putra ( 25 gr. ) . Ostaviti 10-tak minuta da se ohladi i potom seći na kocke ili po želji.
Super ideja, obozavam ovakve recepte!
ОдговориИзбришиStarinski recepti naših baka su najbolji, svidja mi se ovo!
ОдговориИзбришиSpužvasto, odlično
ОдговориИзбриши