Пређи на главни садржај

Pita sa mlekom


posleratni vojvodjanski  recept  kada su se domaćice dovijale da od sastojaka koji su im pri ruci naprave poslasticu za celu porodicu . Nedaće nekada podstiču kreativnost.

Sastojci :
500 gr. brašna tip 500 + 100 gr.
200 ml mlakog mleka
40 gr. svežeg kvasca
4 kašike šećera
pola kašičice soli
50 gr. otopljenog putra ili maslaca ( ili 2 kašike svinjske masti )
2 jaja

Mlečni preliv : 
600 ml mleka
4 kašike  šećera
2 vanil šećera
3 jaja
+
premazivanje :
1 žumance 
4 kašike mleka

Priprema : 
500 gr. brašna prosejati i pomešati sa šećerom i soli. Rastopiti kvasac u mleku i sipati u prosejano brašno. Na kraju dodati rastopljeni putar i jaja i zamesiti glatko testo dok se ne odvoji od ruke. Ostaviti dva - tri sata na toplom mestu da udvostruči svoj volumen. 
Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi ( 100 gr. brašna ) . Podeliti testo na dve jufke. Jednu razviti na veličinu 20 x 30 cm i staviti u nauljen četvrtani pleh da se peče 25 minuta na 175 stepeni.  Ohladiti pečeno testo 10- tak minuta i potom iseći na kocke. 
Pomešati mleko sa šećerom, vanil - šećerom i jajima i time preliti pečeno testo. NEMOJTE MEŠATI. Ostavite da upije.
Razviti drugu jufku na pola cm debljine i staviti u nauljen  kalup za djuveč dimenzija 20 x 30 cm tako da krajevi testa vise sa strane. Redjati natopljene kocke po testu , sipati višak mleka preko i prekriti testom . 
Premazati gornju koru sa jednim žumancem umućenim sa 4 kašike mleka.
Peći 35 minuta na 175 stepeni .
Pečeno premazati sa kockom putra ( 25 gr. ) . Ostaviti 10-tak minuta da se ohladi i potom seći na kocke ili po želji.
Posuti prah šećerom.

Verzija za štampu 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je