Пређи на главни садржај

Ljubavne ruže


ili kolač 2 u 1.

Sastojci za kuglice :

200 gr. šećera
100 ml vode
200 gr. margarina
80 gr. čokolade za kuvanje
500 gr. mlevenog keksa
200 gr. proprženih , samlevenih lešnika
200 gr. usitnjenih žele bombona
sok jedne narandže 
500 gr. šećera
5 gr. crvene boje
75 ml vode
2 kašike ulja
srebrna boja ili crvene mrvice

Za mafine :

200 gr. margarina
200 ml vode
250 gr. šećera
300 gr. brašna
1 kašika ruma
4 jaja
1 burbon vanilin šećer
1 prašak za pecivo
5 kašika kakaoa

25 do 28 plastičnih mini saksija ( poljoprivredna apoteka )
25 do 28 srednjih , zelenih  korpica 
drvca za šašlik
ukrasna zelena traka 2-3 metra

 Priprema :

Kuglice : ušpinovati šećer sa vodom i potom dodati margarin i čokoladu - mešati dok se ne rastopi . Dodati keks, lešnike , žele bombone i sok jedne narandže i  sve lepo sjediniti. Praviti kuglice i valjati u šećer. Zabosti u svaku kuglicu trećinu drvca za šašlik ( ako je drvce duže , padaće kuglice zbog težine ). 
Ostaviti tri sata da se osuše na sobnoj temperaturi i potom ih umakati u šećernu glazuru.  Prelivene kuglice na drvcima ubadati u stiropor i ostaviti da se suše najmanje 12 sati. Poprskati sa srebrnim prahom.
Nataknuti na svaku kuglicu papirnu korpicu i ukrasiti zelenim ukrasnom trakom .
Šećerna glazura : pomešati šećer sa vodom , uljem i crvenom bojom. Masa ne sme biti previše gusta , a ni retka. 
Mafini : Vodu, šećer , vanil- šećer, margarin , kakao kuvati dok se margarin ne otopi. Skloniti sa vatre i potpuno ohladiti. Pomešati sa prosejanim  brašnom i praškom za pecivo i dodati rum i umućena jaja.
Sipati u kalup za mafine po dve kašike  . Peći na 175 stepeni 20 minuta.
Poptuno ohladiti. Stavljati svaki mafin u mini saksiju i zabosti po jednu kuglicu u svaki .
Ako upakujete u celofan i vežete ukrasnom trakom savršen poklon za voljenu osobu.
Pravljeno za takmičenje u TC Stadion 14.2 . za Dan zaljubljenih. Posle takmičenja su prodani po simboličnoj ceni od 30 dinara.

Verzija za štampu 
 




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu