Пређи на главни садржај

Čokoladni mini kuglofi


Sastojci :
200 gr. margarina ili putera
200 gr. šećera
200 gr. čokolade za kuvanje
4 jaja
1 vanil -šećer
425 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo
100 gr. grubo mlevenog badema
3 kašike ruma
pola kašičice cimeta
šećerna glazura :
400 gr. šećera u prahu
125 ml vode
1 kašika ulja

Priprema :
Otopiti na pari margarin sa čokoladom , vanil -šećerom i šećerom. Ohladiti smesu . Potom sipati u prosejano brašno sa praškom za pecivo . Dodavati jedno po jedno jaje uz stalno mućenje i na kraju mlevene bademe , rum i cimet.
Sipati smesu u kalup za mini kuglofe ( mafine ) i peći 20 do 25 minuta na 175 stepeni. Ohladiti deset minuta , potom izručiti iz kalupa. Preliti svaki šećernom glazurom.
Šećerna glazura : šećer u prahu pomešati sa vodom i uljem , tako da masa ne bude ni retka ni gusta . 
Posuti svaki mini kuglof šećernim srcima.

ps. isti recept važi i za belu čokoladu , samo što bela čokolada karamelizira tokom pečenja. Mora se kalup dobro podmazati , inače se kuglofi zajlubiti u vaš kalup i nećete ih moći razdvojiti. Tako je stradala jedna tura kuglofa . Po ukusu su bolji i intenzivniji  sa crnom čokoladom.
Ako upakujete u celofan svaki ponaosob i ukrasite ukrasnom trakom - odličan poklon za drage osobe .

Verzija za štampu 
 


Коментари

  1. Super su mi ova srčeka, to nisam nigdje našla

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ima u zemljama EU . Oetker i drugi proizvodjači . Košta jedan euro . U medjuvremenu su se pojavili i kalupi , pa se može praviti od fondana .

      Избриши
  2. Jako fini kuglofići, sviđa mi se ovaj recept i super si ih ukrasila, tako lijepo i nježno izgledaju !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...