Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Posna semla


KuVarijacije kod Milice ! Mesec april  , tema - semla , švedski tradicionalni kolač. 
Pratim već duže Miličinu stranu natanjiru.com i mada na naslovnoj piše da su to kulinarske improvizacije jedne Milice , mislim da je kod Milice "sve pod konac" i da improvizacijama nema mesta . Odlični recepti sa instrukcijama , lepo objašnjeno sa odličnim fotografijama od kojih vam podje voda na usta.
Jedan od njih je i semla .. Volim tradicionalne recepte i trebamo ih češće isprobavati u KuVarijacima. 
Napravila sam posnu varijantu , izostavila jaje . Kardamom sam zamenila cimetom , a možete zameniti i smešom za medenjake. Mada , kada budem nabavila kardamom isprobaću i sa njim . Za fil sam se opredelila za šećerni sirup 1:1 , jer ga zapadnjaci često koriste . Postoji  varijanta Frankfurtskog venca sa šećernim sirupom  što mi je i dalo ideju za ovakav način spremanja.
Originalni Milicin recept i zanimljivu priču o nastanku semli možete videti ovde.

Sastojci :
600 gr. brašna tip 400
jedna kašičica cimeta
pola kašičice soli
70 gr. šećera
25. gr svežeg kvasca
300 ml mlake vode
75 gr. otopljenog margarina 

Fil : 
200 gr. mlevenih badema 
mrvice iz pogačica
120 ml vode
120 gr. šećera
sok od jedne narandže

250 ml biljne pavlake ili 2 kesice posnog šlaga 

Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi . Prosejati brašno , dodati so , šećer , cimet, otopljeni margarin i vodu sa kvascem i zamesiti glatko testo. Prekriti sud vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo udvostruči svoj volumen.
Mada u receptu piše da se testo mora razmesiti , nema potrebe . Ne lepi se za prste , tako da sam odmah oblikovala pogačice srednje veličine ( ukupno 13 ). Staviti u podmazan pleh ( prečnika 36 cm ) , ostavljati dovoljno prostora izmedju pogačica jer rastu. Peći 15 - 17 minuta na 175 stepeni. Pečene premazati margarinom i malo ohladiti . Izrezati kuhinjskim makazama gornju koru u obliku trougla i izdubiti sredinu svake pogačice. 
Fil : prokuvati šećer sa vodom i  dodati narandžin sok. Preliti preko mlevenih badema i mrvica iz pogačica. Sjediniti sve i puniti pogačice.
Umutiti biljnu pavlaku i ukrasiti svaku pogačicu i staviti trouglasti " poklopac " koji smo prethodno isekli.
ps. Mogu se jesti polutople i hladne. Moj favorit su polutople. 
Odlična kombinacija sastojaka . Pogačice su totalno meke , iako je posna varijanta . Fil koji otpušta svoj sok natapa zidove pogačica , a badem sa šlagom vas dovodi do tačke topljenja.
Zanimljiv je oblik i podseća malo na princes krofne  , a kad zagrizete po ukusu je nešto izmedju baklave i štrudle .
Možete napraviti varijantu i sa sojinim mlekom prateći Milicin recept . 
Razumem potpuno jadnog kralja ... i ja sam u startu pojela tri. :D

















Коментари

  1. Super su uspele i svidja mi se tvoja posna verzija.:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Sanjice, semle su ti izuzetno lepe i ova posna verzija mi se jako sviđa.

    ОдговориИзбриши
  3. Diiivno!! Probam sigurno! :) Baš sam gledala sve ove silne Semle danas i pitala se može li da se izvede posna varijanta, kad - evo je! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Sanja, baš sam pomislila da nećeš praviti jer znam da postiš, a ti dođeš sa skroz zanimljivim izdanjem i napraviš posnu semlu! :D Svaka čast, baš si genijalna! :) Zanimljiva ti je ideja za vodu i šećer u filu i dodatak narandže.
    I da, u pravu si za te "improvizacije". I ja u poslednje vrijeme razmišljam da se blog dosta promijenio od kad je to napisano i mislim da bi morala malo da porazmislim o drugačijem opisu! :)
    Hvala ti mnogo na divnim riječima, na tome što si predložila semle za kuvarijacije i što si ih napravila iako ti je sigurno bilo teško da ih prilagodiš! Hvala! <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nije bilo teško prilagoditi . Pridržavala sam se mera i samo zamenila namirnice , recept je to dozvoljavao . Malo mi je krivo što nisam imala kardamom .. Postim samo ja, nije problem .Lak i brz recept , nešto novo čime možemo obogatiti naše trpeze . Da nisam ja predložila , neko bi drugi :D čim je izglasan i drugi blogeri su podržali semle. :* te

      Избриши
  5. Zanimljivo je to što si varirala, a opet su to semle.

    ОдговориИзбриши
  6. Sanjice, ako imaš vremena, pridruži nam se u našoj blogerskoj igrici http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/04/omiljena-peciva-nasih-blogerki.html

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu