Пређи на главни садржај

Nesquik kolač


Recept je sa bloga drage Milane Šerpe, lonci i poklopci ...
Nesquik svi vole - i staro i mlado tako da je bilo samo pitanje vremena kad ću ga praviti . Napravila sam male izmene da bih dobila viši kolač i  napravila duplu meru fila . Prilagodila sam i tehniku pravljenja ...
Original Milaninog  recepta  možete pročitati ovde .

Sastojci :
6 jaja
150 gr. margarina
150 gr. brašna
150 gr. Nesquika
 1 prašak za pecivo 
+
6 kašika marmelade od kajsije

Fil beli :
800 gr. kisele pavlake 
100 gr. šećera u prahu
2 kesice vanil - šećera

Fil crni :
800 gr. kisele pavlake
250 gr. Nesquika
100 gr. šećera u prahu 
1 kašika ulja


Priprema :
Umutiti penasto 6 jaja i dodati Nesquik kakao pomešan sa prosejanim brašnom i praškom za pecivo , otopljeni margarin  . Sipati smesu u pek papirom obložen pleh dimenzija 25 x 40 cm . Peći 15 do 18 minuta na 180 stepeni. Morate gledati da ne zagori. Vreme  pečenja zavisi od štednjaka . Razlikuje se od jednog do drugog. 
Skinuti sa pečene kore pek papir i namazati vruću koru marmeladom od kajsije. Ohladiti potpuno. 
Staviti četvrtani okvir oko kore radi lakšeg rasporedjivanja filova .Podesiti veličinu i fiksirati.
Pomešati za beli fil kiselu pavlaku , šećer u prahu i vanilin šećer i premazati preko kore. 
Za crni fil pomešati sastojke i rasporediti ravnomerno po belom filu.
Ostaviti u frižderu preko noći da se stegne .
Ujutru ukloniti okvir i seći na željene parčiće.

ps.   možda će vam se posle pečenja činiti da je kora tvrdja, medjutim kisela pavlaka je posle natapa i bude izuzetno meka i sočna . U kombinaciji sa marmeladom i filovima od pavlake i kakaoa pravi raj za ljubitelje Nesquika , a  miris ne trebam ni da komentarišem. Nije džaba najčitaniji recept u regionu.
Pri pravljenju koristite isključivo Imlekovu - ipak je nakvalitetnija.
Ja sam koristila neku drugu i kolač je malo " kliznuo " , ali nije puno . Izgledao je kao da ima čokoladnu glazuru . 







Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...