Пређи на главни садржај

Nesquik kolač


Recept je sa bloga drage Milane Šerpe, lonci i poklopci ...
Nesquik svi vole - i staro i mlado tako da je bilo samo pitanje vremena kad ću ga praviti . Napravila sam male izmene da bih dobila viši kolač i  napravila duplu meru fila . Prilagodila sam i tehniku pravljenja ...
Original Milaninog  recepta  možete pročitati ovde .

Sastojci :
6 jaja
150 gr. margarina
150 gr. brašna
150 gr. Nesquika
 1 prašak za pecivo 
+
6 kašika marmelade od kajsije

Fil beli :
800 gr. kisele pavlake 
100 gr. šećera u prahu
2 kesice vanil - šećera

Fil crni :
800 gr. kisele pavlake
250 gr. Nesquika
100 gr. šećera u prahu 
1 kašika ulja


Priprema :
Umutiti penasto 6 jaja i dodati Nesquik kakao pomešan sa prosejanim brašnom i praškom za pecivo , otopljeni margarin  . Sipati smesu u pek papirom obložen pleh dimenzija 25 x 40 cm . Peći 15 do 18 minuta na 180 stepeni. Morate gledati da ne zagori. Vreme  pečenja zavisi od štednjaka . Razlikuje se od jednog do drugog. 
Skinuti sa pečene kore pek papir i namazati vruću koru marmeladom od kajsije. Ohladiti potpuno. 
Staviti četvrtani okvir oko kore radi lakšeg rasporedjivanja filova .Podesiti veličinu i fiksirati.
Pomešati za beli fil kiselu pavlaku , šećer u prahu i vanilin šećer i premazati preko kore. 
Za crni fil pomešati sastojke i rasporediti ravnomerno po belom filu.
Ostaviti u frižderu preko noći da se stegne .
Ujutru ukloniti okvir i seći na željene parčiće.

ps.   možda će vam se posle pečenja činiti da je kora tvrdja, medjutim kisela pavlaka je posle natapa i bude izuzetno meka i sočna . U kombinaciji sa marmeladom i filovima od pavlake i kakaoa pravi raj za ljubitelje Nesquika , a  miris ne trebam ni da komentarišem. Nije džaba najčitaniji recept u regionu.
Pri pravljenju koristite isključivo Imlekovu - ipak je nakvalitetnija.
Ja sam koristila neku drugu i kolač je malo " kliznuo " , ali nije puno . Izgledao je kao da ima čokoladnu glazuru . 







Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu