Пређи на главни садржај

Oslić u marinadi


Sastojci :
2 kg očišćenog oslića
malo brašna tip 400- oko 50 gr.
10 zrna bibera
4 lista lovora
4 šolje vode
pola šolje belog sirćeta ili aceta balsamika 
1 ravna kašika soli
pola kašičice šećera 
300 gr. mladog luka 
malo peršuna

krompir pire :
1,5 kg belog krompira
150 ml vode ili sojinog mleka
150 gr. margarina 

Priprema : 
Oslić iseći na željenu veličinu , malo posoliti  i uvaljati svako parče u brašno . Redjati ribu u uljem podmazan pleh . Peći u rerni 30 minuta na 160 stepeni.
Za to vreme skuvati marinadu : prokuvati vodu sa sirćetom , solju , biberom , lovorom i šećerom . Skloniti sa vatre i dodati iseckani mladi luk ( ili iseckani crni luk kao alternativa ) i seckani peršun. 
Pečenu ribu prebaciti u neki dublji uži sud i ocediti od masnoće . Preliti marinadom i ostaviti dva sata na sobnoj temperaturi da marinira ( može i preko noći - 12 h , ali onda držite u frižderu ). 
Krompir pire : 
Oljuštiti krompir i kuvati ga sa kašikom soli u tri litre vode dvadesetak minuta.
Ocediti ga . Izgnječiti ili propasirati kroz krompir presu i pomešati sa sojinim mlekom ( ili vodom ) i margarinom . Mešati dok se ne sjedini.  





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...