Пређи на главни садржај

Oslić u marinadi


Sastojci :
2 kg očišćenog oslića
malo brašna tip 400- oko 50 gr.
10 zrna bibera
4 lista lovora
4 šolje vode
pola šolje belog sirćeta ili aceta balsamika 
1 ravna kašika soli
pola kašičice šećera 
300 gr. mladog luka 
malo peršuna

krompir pire :
1,5 kg belog krompira
150 ml vode ili sojinog mleka
150 gr. margarina 

Priprema : 
Oslić iseći na željenu veličinu , malo posoliti  i uvaljati svako parče u brašno . Redjati ribu u uljem podmazan pleh . Peći u rerni 30 minuta na 160 stepeni.
Za to vreme skuvati marinadu : prokuvati vodu sa sirćetom , solju , biberom , lovorom i šećerom . Skloniti sa vatre i dodati iseckani mladi luk ( ili iseckani crni luk kao alternativa ) i seckani peršun. 
Pečenu ribu prebaciti u neki dublji uži sud i ocediti od masnoće . Preliti marinadom i ostaviti dva sata na sobnoj temperaturi da marinira ( može i preko noći - 12 h , ali onda držite u frižderu ). 
Krompir pire : 
Oljuštiti krompir i kuvati ga sa kašikom soli u tri litre vode dvadesetak minuta.
Ocediti ga . Izgnječiti ili propasirati kroz krompir presu i pomešati sa sojinim mlekom ( ili vodom ) i margarinom . Mešati dok se ne sjedini.  





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu