Пређи на главни садржај

Šaum keks oblatne sa bananama

Deca će ih obožavati... kako mala , tako i velika :D 


Sastojci :
75 ml vode
150 gr. šećera
300 gr. keksa sa čokoladnim punjenjen - Noblice
100 gr. mlevenih oraha
100 gr. čokolade za kuvanje
2 banane
150 gr. margarina
4 lista oblatne

Sastojci za šaum :
6 belanaca
150 ml vode
300 gr. šećera
20 gr. želatina
pola bočice arome banane

Čokoladna glazura :
500 gr. čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
100 gr. margarina
+
100 gr. mlečne ili bele čokolade

Priprema :
 Izgnječiti viljuškom dve banane i pomešati sa mlevenim Noblicama i mlevenim orasima . Ušpinovati šećer sa vodom i dodati margarin i čokoladu  da se otope. Preliti preko keks smese i sjediniti . Premazati 4 lista oblatne i staviti u frižder . Staviti neki teži predmet na oblatnu da se slepe. Posle 2 sata iseći na željenu veličinu.
Šaum : umutiti penasto belanca . Ušpinovati šećer sa vodom i dodati omekšali želatin prema uputstvu. Dodavati kašiku po kašiku ušpinovanog šećera sa želatinom u belanca uz stalno mućenje ( 15 minuta ) . Na pola mućenja dodati pola bočice arome banane. Naneti špricem na izrezane oblatne i ostaviti dva sata u frižderu da se stegne.
Čokoladna glazura : Otopiti čokoladu na pari sa slatkom pavlakom , šećerom i margarinom . Preliti svaku oblatnu posebno , najbolje na nekoj tacni. Ova mera  je dovoljna za 24 oblatne .Poprskala sam mlečnom što mi je ostala od Šaum Oreo oblatni ; vi otopite čokoladu po želji i poprskajte. Ukrasiti šarenim mrvicama.
Ostaviti u frižderu da se čokoladna glazura stegne. 
Osvojeno prvo mesto na " Domaćici meseca " u organizaciji " Pošalji recept " . Sreća, sreća , radost !

Verzija za štampu 







Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je