Пређи на главни садржај

Čokoladni krokant kuglof sa višnjama


Sastojci :
200 gr. čokolade sa lešnicima ili noisete ili eurokrem table ( po želji )
150 gr. šećera
250 gr. margarina
50 ml ruma
60 gr. krokanta 
100 gr. kandiranih višanja ( ili iz slatka ili sveže )
50 gr. mlevenog Plazma keksa
4 kašike kakaa
3-4 kapi arome butter vanile od Dr.Oetkera
350 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo 
6 jaja 

Čoko - šećerna glazura :
200 gr. bele čokolade 
4 kašike ulja
150 gr. šećera u prahu 
5 kašika vode
sok jednog limuna

50 gr. krokanta za posipanje

Priprema : 
Otopiti na pari čokoladu sa margarinom , šećerom i rumom i ohladiti. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i spojiti sa prethodnom smesom . Dodati krokant, aromu buter vanile, mleveni keks, kakao i jedno po jedno jaje uz  stalno mućenje .
Podmazati kalup za kuglof margarinom i posuti prezlama . Sipati testo i peći 60 minuta na 180 stepeni uz povremeno pokrivanje alu- folijom. Pečeni kuglof ostaviti 10 - tak minuta u kalupu i potom izručiti na tacnu. Preliti čoko - šećernom glazurom.
Čoko- šećerna glazura : otopiti na pari 200 gr. bele čokolade sa uljem . Pomešati šećeru prahu sa vodom i limunovim sokom i dodati u čokoladu. Mešati dok se ne sjedini. Preliti kuglof i posuti krokantom. 

ps.  Festival kuglofa se održava kao i svake godine u Sremskim Karlovcima.  Počinje 27. juna , a završava 29. 
Kuglofi će biti izloženi u Karlovačkoj gimnaziji od 12 h do 18 h . Posle toga će biti proglašena prva tri mesta. 
Manifestacija pada u dane vikenda . Pogodna prilika za posetu Karlovcima , degustiranju vina i  kupovanju suvenira . 










Коментари

  1. Ovaj kuglof mi se jako sviđa, baš je lijep, a sastojci su super i mora biti odličnog okusa ! Nadam se da si uživala na festivalu kuglofa, vjerujem da će biti i post o tome, veselim se !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D bice PDF knjizica u to ime . Ove godine nisam ucestvovala . Mira Karlovacki kuglof ce mi preneti utiske . Hvala na dozvoli da objavim tvoje kuglofe. Ljubim te !

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...