Sastojci :
200 gr. čokolade sa lešnicima ili noisete ili eurokrem table ( po želji )
150 gr. šećera
250 gr. margarina
50 ml ruma
60 gr. krokanta
100 gr. kandiranih višanja ( ili iz slatka ili sveže )
50 gr. mlevenog Plazma keksa
4 kašike kakaa
4 kašike kakaa
3-4 kapi arome butter vanile od Dr.Oetkera
350 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo
6 jaja
Čoko - šećerna glazura :
200 gr. bele čokolade
4 kašike ulja
150 gr. šećera u prahu
5 kašika vode
sok jednog limuna
+
50 gr. krokanta za posipanje
Priprema :
Otopiti na pari čokoladu sa margarinom , šećerom i rumom i ohladiti. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i spojiti sa prethodnom smesom . Dodati krokant, aromu buter vanile, mleveni keks, kakao i jedno po jedno jaje uz stalno mućenje .
Podmazati kalup za kuglof margarinom i posuti prezlama . Sipati testo i peći 60 minuta na 180 stepeni uz povremeno pokrivanje alu- folijom. Pečeni kuglof ostaviti 10 - tak minuta u kalupu i potom izručiti na tacnu. Preliti čoko - šećernom glazurom.
Čoko- šećerna glazura : otopiti na pari 200 gr. bele čokolade sa uljem . Pomešati šećeru prahu sa vodom i limunovim sokom i dodati u čokoladu. Mešati dok se ne sjedini. Preliti kuglof i posuti krokantom.
ps. Festival kuglofa se održava kao i svake godine u Sremskim Karlovcima. Počinje 27. juna , a završava 29.
Kuglofi će biti izloženi u Karlovačkoj gimnaziji od 12 h do 18 h . Posle toga će biti proglašena prva tri mesta.
Manifestacija pada u dane vikenda . Pogodna prilika za posetu Karlovcima , degustiranju vina i kupovanju suvenira .
Ovaj kuglof mi se jako sviđa, baš je lijep, a sastojci su super i mora biti odličnog okusa ! Nadam se da si uživala na festivalu kuglofa, vjerujem da će biti i post o tome, veselim se !
ОдговориИзбриши:D bice PDF knjizica u to ime . Ove godine nisam ucestvovala . Mira Karlovacki kuglof ce mi preneti utiske . Hvala na dozvoli da objavim tvoje kuglofe. Ljubim te !
Избриши