Пређи на главни садржај

Čokoladni krokant kuglof sa višnjama


Sastojci :
200 gr. čokolade sa lešnicima ili noisete ili eurokrem table ( po želji )
150 gr. šećera
250 gr. margarina
50 ml ruma
60 gr. krokanta 
100 gr. kandiranih višanja ( ili iz slatka ili sveže )
50 gr. mlevenog Plazma keksa
4 kašike kakaa
3-4 kapi arome butter vanile od Dr.Oetkera
350 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo 
6 jaja 

Čoko - šećerna glazura :
200 gr. bele čokolade 
4 kašike ulja
150 gr. šećera u prahu 
5 kašika vode
sok jednog limuna

50 gr. krokanta za posipanje

Priprema : 
Otopiti na pari čokoladu sa margarinom , šećerom i rumom i ohladiti. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i spojiti sa prethodnom smesom . Dodati krokant, aromu buter vanile, mleveni keks, kakao i jedno po jedno jaje uz  stalno mućenje .
Podmazati kalup za kuglof margarinom i posuti prezlama . Sipati testo i peći 60 minuta na 180 stepeni uz povremeno pokrivanje alu- folijom. Pečeni kuglof ostaviti 10 - tak minuta u kalupu i potom izručiti na tacnu. Preliti čoko - šećernom glazurom.
Čoko- šećerna glazura : otopiti na pari 200 gr. bele čokolade sa uljem . Pomešati šećeru prahu sa vodom i limunovim sokom i dodati u čokoladu. Mešati dok se ne sjedini. Preliti kuglof i posuti krokantom. 

ps.  Festival kuglofa se održava kao i svake godine u Sremskim Karlovcima.  Počinje 27. juna , a završava 29. 
Kuglofi će biti izloženi u Karlovačkoj gimnaziji od 12 h do 18 h . Posle toga će biti proglašena prva tri mesta. 
Manifestacija pada u dane vikenda . Pogodna prilika za posetu Karlovcima , degustiranju vina i  kupovanju suvenira . 










Коментари

  1. Ovaj kuglof mi se jako sviđa, baš je lijep, a sastojci su super i mora biti odličnog okusa ! Nadam se da si uživala na festivalu kuglofa, vjerujem da će biti i post o tome, veselim se !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :D bice PDF knjizica u to ime . Ove godine nisam ucestvovala . Mira Karlovacki kuglof ce mi preneti utiske . Hvala na dozvoli da objavim tvoje kuglofe. Ljubim te !

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu