Пређи на главни садржај

Kolač od jabuka sa steviom


 Moje prvo iskustvo sa steviom kao zasladjivačem nije bilo baš najsrećnije. Probala sam čokoladu sa steviom i iako volim gorke čokolade, nije bila po mom ukusu . Falilo je tu mnogo štošta. Možete je il' mrzeti il' voleti , a ja sam naginjala više ka prvom. Tako da sam kupila samo tri pakovanja stevie u ubedjenju da će mi i te tri biti previše . Ali ,avaj ..kasnije sam se pokajala što nisam uzela više. Stevia koju sam uzela je  kvalitetna i u voćnim kolačima se odlično nadopunjuje sa fruktozom iz voća. Potpuno druga priča kada sami napravite poslasticu i mogu je samo preporučiti . Ima i manje kalorija od običnog šećera ...

Sastojci :
250 gr. margarina
25 punih kašičica Nevela stevie 
500 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo 
3 jaja
sok dva limuna 
cimet po želji- 4 kašičice
600 gr. oljuštenih , očišćenih i na ploške isečenih jabuka 
100 gr. suvog groždja 

Priprema :
Suvo groždje potopiti u 100 ml vode pola sata.  
Umutiti penasto margarin sa steviom , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo . Potom jedno po jedno jaje ,uz stalno mućenje , i limunov sok.
Oklagijom razvući testo na brašnjavoj podlozi i staviti ga u pek papirom obložen pleh prečnika  36 cm  .
Posuti testo cimetom ,redjati jabuke u krug po testu dok se ne utroše i posuti suvim groždjem.
Peći na 175  stepeni 45 minuta.

ps. Na tržištu postoje različite vrste Stevie od čiste do mešavina. Vi prilagodite recept po uputstvu proizvodjača. Ovaj važi isključivo za Nevela Stevu kojom sam izuzetno zadovoljna.






Коментари

  1. Radila sam neke marmelade sa steviom i slažem se da se sa voćem skroz dobro ponaša, odlična zamjena za šećer. Ovaj kolač od jabuka mi se baš sviđa, imam još nešto stevie pa ću ga isprobati.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...