Moje prvo iskustvo sa steviom kao zasladjivačem nije bilo baš najsrećnije. Probala sam čokoladu sa steviom i iako volim gorke čokolade, nije bila po mom ukusu . Falilo je tu mnogo štošta. Možete je il' mrzeti il' voleti , a ja sam naginjala više ka prvom. Tako da sam kupila samo tri pakovanja stevie u ubedjenju da će mi i te tri biti previše . Ali ,avaj ..kasnije sam se pokajala što nisam uzela više. Stevia koju sam uzela je kvalitetna i u voćnim kolačima se odlično nadopunjuje sa fruktozom iz voća. Potpuno druga priča kada sami napravite poslasticu i mogu je samo preporučiti . Ima i manje kalorija od običnog šećera ...
Sastojci :
250 gr. margarina
25 punih kašičica Nevela stevie
500 gr. brašna tip 400
1 prašak za pecivo
3 jaja
sok dva limuna
cimet po želji- 4 kašičice
600 gr. oljuštenih , očišćenih i na ploške isečenih jabuka
100 gr. suvog groždja
Suvo groždje potopiti u 100 ml vode pola sata.
Umutiti penasto margarin sa steviom , dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo . Potom jedno po jedno jaje ,uz stalno mućenje , i limunov sok.
Oklagijom razvući testo na brašnjavoj podlozi i staviti ga u pek papirom obložen pleh prečnika 36 cm .
Posuti testo cimetom ,redjati jabuke u krug po testu dok se ne utroše i posuti suvim groždjem.
Peći na 175 stepeni 45 minuta.
ps. Na tržištu postoje različite vrste Stevie od čiste do mešavina. Vi prilagodite recept po uputstvu proizvodjača. Ovaj važi isključivo za Nevela Stevu kojom sam izuzetno zadovoljna.
Radila sam neke marmelade sa steviom i slažem se da se sa voćem skroz dobro ponaša, odlična zamjena za šećer. Ovaj kolač od jabuka mi se baš sviđa, imam još nešto stevie pa ću ga isprobati.
ОдговориИзбриши