Пређи на главни садржај

Knedle sa šljivama od kisele pavlake


Neću reći da su brže , niti lakše . Jedina prednost je što ne ljuštite krompire, mada i ove knedle imaju svojih caka. Nemojte očekivati da su kao od krompira, jer je testo kompaktnije . Možda još jedan način da spremite ovaj specijalitet. 

Sastojci : 
800 gr. kisele pavlake 3,2 %
600 gr. brašna tip 400 meko 
200 gr. griza 
4 jaja
2 kašike ulja
2 vanil šećera
sok jednog limuna 

+
14 do 18 očišćenih  šljiva 
14 do 18 kocki šećera

Mrvice :
300 gr. margarina 
100 gr. šećera
300 gr. prezli 

Priprema :
Prosejati brašno i pomešati sa grizom , vanil šećerom , kiselom pavlakom , uljem, jajima i limunovim sokom. Mešati dok se ne sjedini . Ostaviti smesu dva sata u frižderu da se stegne.
U svaku šljivu staviti kockicu šećera i obložiti je testom, brašnjavim rukama ,što je tanje moguće.
Prokuvati 3 litre vode sa kašičicom soli u dubljem sudu  i u ključalu vodu stavljati spremljene knedle ( 6 najviše ) . Kuvati 15 do 18 minuta uz okretanje . Ocediti i valjati ih u mrvice .
Mrvice :  
Otopiti margarin i dodati mrvice . Pržiti dok ne porumene . Na kraju dodati šećer i dobro izmešati. 

ps. Kod ovih knedli je malo teže oceniti kad su kuvane . Maksimalno vreme kuvanja je 20 minuta , posle toga se raspadaju. Ako su ranije izvadjene , a već ste ih uvaljali u mrvice i zaključite da su mogle još par minuta da se kuvaju - nije razlog za paniku . Stavite ih u pleh i dopecite deset minuta na 200 stepeni. 





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu