Пређи на главни садржај

Kolač od belanaca


kada imate višak belanaca...
Korišćena šolja od 200 ml.

Sastojci :
šolja belanaca
pola šolje šećera
šolja grubo mlevenih oraha ili pečenih lešnika
šolja brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
šolja suvog grožđa
šoljica ruma
100 gr. citronata
pola kašičice cimeta
3 kašike ulja
vanil šećer
100 gr. čokolade za kuvanje
+
100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike šećera
2 kašike vode
2 kašike ulja

Priprema :
Potopiti suvo grožđe u rumu .Čokoladu krupno iseckati i staviti pola sata u zamrzivač.Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i dodati šećer i vanil šećer . Mutiti dok ne bude čvrst šne. Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , mlevene orahe , suvo grožđe ,seckanu čokoladu, cimet i citronat i sve sjediniti.
Sipati u pek papirom obložen pleh prečnika 28 cm . Peći 25 do 27 minuta na 175 sepeni.
Ohladiti i preliti čokoladnom glazurom : otopiti čokoladu sa šećerom, uljem i vodom na tihoj vatri.
Seći po želji.

ps. ovaj kolač možete praviti i bez citronata, mada  net obiluje receptima za domaći. Ako idete u inostranstvo, obavezno kupite . Obogaćuje ukusom svaki kolač , a košta samo 40 centi 100 gr.

Verzija za štampu


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu