Пређи на главни садржај

Kolač od belanaca


kada imate višak belanaca...
Korišćena šolja od 200 ml.

Sastojci :
šolja belanaca
pola šolje šećera
šolja grubo mlevenih oraha ili pečenih lešnika
šolja brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
šolja suvog grožđa
šoljica ruma
100 gr. citronata
pola kašičice cimeta
3 kašike ulja
vanil šećer
100 gr. čokolade za kuvanje
+
100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike šećera
2 kašike vode
2 kašike ulja

Priprema :
Potopiti suvo grožđe u rumu .Čokoladu krupno iseckati i staviti pola sata u zamrzivač.Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i dodati šećer i vanil šećer . Mutiti dok ne bude čvrst šne. Potom dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo , mlevene orahe , suvo grožđe ,seckanu čokoladu, cimet i citronat i sve sjediniti.
Sipati u pek papirom obložen pleh prečnika 28 cm . Peći 25 do 27 minuta na 175 sepeni.
Ohladiti i preliti čokoladnom glazurom : otopiti čokoladu sa šećerom, uljem i vodom na tihoj vatri.
Seći po želji.

ps. ovaj kolač možete praviti i bez citronata, mada  net obiluje receptima za domaći. Ako idete u inostranstvo, obavezno kupite . Obogaćuje ukusom svaki kolač , a košta samo 40 centi 100 gr.

Verzija za štampu


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...