Odvikli smo se od preslatkih torti i kolača i sveli konzumiranje šećera na minimum.Nosioc ukusa u ovom kolaču je fruktoza iz šljiva i eventualno, zavisno od ukusa, javorov sirup.
Sastojci :
400 gr. brašna tip 400
40 gr. svežeg kvasca
200 ml mlake vode
1 puna kašičica šećera
na vrh noža soli
4 kašike ulja
+
1,1 kg očišćenih i prepolovljenih šljiva
Priprema :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom i preliti preko posoljenog brašna. Na kraju dodati ulje i zamesiti glatko testo. Prekriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se diže oko pola sata.
Kada udvostruči svoj volumen ,razmesiti na brašnjavoj podlozi i razviti tanko oklagijom.
Staviti razvijeno testo u pek papirom obložen okrugli pleh , prečnika 36 cm.
Poredjati kružno šljive po testu.
Peći na 200 stepeni 40 minuta.
Ako su šljive kiselije , preliti pečen kolač sa 4 kašike javorovog sirupa ili prirodnog meda.
Prilikom pečenja šljive otpuštaju svoj sok, ali to nije razlog za paniku. Neće zagoreti, a testo će ga upiti. Možda ne izgleda savršeno , ali je nama jedan od omiljenih voćnih kolača. Iskoristite sezonu šljiva.
Hvala za ovaj recept, upravo sam to tražila.
ОдговориИзбришиLp, Martina