Пређи на главни садржај

Domaći curry kečap


sezona paradajza polako prolazi ...
Korišćena šolja od 200 ml.


Sastojci :
7 kg zrelijeg paradajza
1 ljuta feferona 
14 gr. curryja 
150 ml sirćeta ( po želji )
150 ml ulja
1 kašičica slačice
4 lovora 
nekoliko listova bosiljka ili dve kašičice suvog
1 i po šolja šećera
150 ml senfa 
1/3 šolje soli ili po vašoj želji 
malo konzervansa ( par zrna )

Priprema :
Oprati paradajz i očistiti od peteljki , potom oguliti ljusku . Kod zrelijeg ( prezrelog ) se lako ljušti - nije potrebno blanširanje. Seći na četvrtine i  stavljati u dublju šerpu dok se paradajz ne utroši. Dodati iseckanu feferonu.  
Preliti sirćetom , uljem , dodati šećer, curry , slačicu , lovor i bosiljak i kuvati na tihoj vatri (na 1 ili 1,5 ) oko 2 sata dok se masa ne ukuva i pritom skidati penu . Izvaditi lovor iz ukuvanog paradajza , dodati senf i soli po ukusu ( ja sam stavila jednu trećinu šolje ) i kuvati još 15 -tak minuta. Na kraju kad se paradajz zgusne , skloniti sa vatre i umešati malo konzervansa. 
Oprati flaše i poklopce i osušiti . Puniti gotovim kečapom i zapeći 10 minuta na 100 stepeni u rerni . Obrisati rakijom poklopce i zatvoriti flaše. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Od ove smese sam dobila 2, 7 l  kečapa . 
Odmah smo ga i probali sa špagetama . Šta ima lepše ?

Verzija za štampu 




Коментари

  1. Ovaj kečap je odličan ! Nisam mislila o izradi domaćeg kečapa, ali ovim si me jako zainteresirala, kada krene nova sezona paradajza vadim ovaj recept i pravim .

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.