sezona paradajza polako prolazi ...
Korišćena šolja od 200 ml.
Sastojci :
7 kg zrelijeg paradajza
1 ljuta feferona
14 gr. curryja
150 ml sirćeta ( po želji )
150 ml ulja
1 kašičica slačice
4 lovora
nekoliko listova bosiljka ili dve kašičice suvog
1 i po šolja šećera
150 ml senfa
1/3 šolje soli ili po vašoj želji
malo konzervansa ( par zrna )
Oprati paradajz i očistiti od peteljki , potom oguliti ljusku . Kod zrelijeg ( prezrelog ) se lako ljušti - nije potrebno blanširanje. Seći na četvrtine i stavljati u dublju šerpu dok se paradajz ne utroši. Dodati iseckanu feferonu.
Preliti sirćetom , uljem , dodati šećer, curry , slačicu , lovor i bosiljak i kuvati na tihoj vatri (na 1 ili 1,5 ) oko 2 sata dok se masa ne ukuva i pritom skidati penu . Izvaditi lovor iz ukuvanog paradajza , dodati senf i soli po ukusu ( ja sam stavila jednu trećinu šolje ) i kuvati još 15 -tak minuta. Na kraju kad se paradajz zgusne , skloniti sa vatre i umešati malo konzervansa.
Oprati flaše i poklopce i osušiti . Puniti gotovim kečapom i zapeći 10 minuta na 100 stepeni u rerni . Obrisati rakijom poklopce i zatvoriti flaše. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.
Od ove smese sam dobila 2, 7 l kečapa .
Ovaj kečap je odličan ! Nisam mislila o izradi domaćeg kečapa, ali ovim si me jako zainteresirala, kada krene nova sezona paradajza vadim ovaj recept i pravim .
ОдговориИзбришиBaš me zanima kakav je dodatak curryja
ОдговориИзбриши