Пређи на главни садржај

Nećete verovati - skandalozno dobre ŠNE - NOKLE IZ RERNE

Brza alternativa ...

Sastojci za nokle  :
6 belanaca 
9 kašika hladne vode
9 kašika šećera

za krem : 
1 litra mleka 
6 žumanaca 
3 vanil šećera
4 kašike šećera 
sok pola limuna
40 gr. gustina ili brašna tip 400 meko 

za karamel : 
50 gr. kristal šećera 
5 kašika vode 
+
100 gr. listića badema 

Priprema :
Zagrejati rernu na 160 stepeni. 
Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i dodati šećer i hladnu vodu . Mutiti dalje dok belanca ne udvostruče svoj volumen i nastane čvrst šne ( oko 10 tak minuta ). 
Podmazati uljem kalup za kuglof i sipati umućen šne .
Peći u unapred zagrejanoj pečnici TAČNO 12 minuta ... ni manje ni više. Potom malo otvoriti rernu da bi se izjednačila temperatura rerne i spoljna temperatura  i sprečilo spadanje volumena zapečenog snega. Izvaditi zapečeni sneg posle tri minuta. 
Krem : penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom , dodati gustin (ili  brašno ) . Prokuvati mleko i dodati smesu sa žumancima . Na tihoj vatri  kuvati 2 do tri minuta dok se smesa blago ne zgusne. Skloniti sa ringle i dodati limunov sok. 
Bademove listiće propržiti bez ulja u tiganju i 50 gr. posuti po  zapečenom snegu od belanaca.
Karamel : u tiganju karamelizovati šećer sa vodom i posuti preko šnea i listića badema.

Možete odmah jesti ili sačekati da se ohladi. 
Pri serviranju posuti ostatkom bademovih lisitća.
Kod ovih nokli ne znam šta me prvo oduševljava . Brzina pripreme ili šne ,vanil krem ili karamel u kombinaciji sa bademovim listićima . U roku od 30 minuta imate gotovu poslasticu i odlična je za nenajavljene goste ili "žutu minutu" posle 18 h .

Verzija za štampu 






Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu