Brza alternativa ...
Priprema :
Sastojci za nokle :
6 belanaca
9 kašika hladne vode
9 kašika šećera
za krem :
1 litra mleka
6 žumanaca
3 vanil šećera
4 kašike šećera
sok pola limuna
40 gr. gustina ili brašna tip 400 meko
za karamel :
50 gr. kristal šećera
5 kašika vode
+
100 gr. listića badema
Zagrejati rernu na 160 stepeni.
Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i dodati šećer i hladnu vodu . Mutiti dalje dok belanca ne udvostruče svoj volumen i nastane čvrst šne ( oko 10 tak minuta ).
Podmazati uljem kalup za kuglof i sipati umućen šne .
Peći u unapred zagrejanoj pečnici TAČNO 12 minuta ... ni manje ni više. Potom malo otvoriti rernu da bi se izjednačila temperatura rerne i spoljna temperatura i sprečilo spadanje volumena zapečenog snega. Izvaditi zapečeni sneg posle tri minuta.
Krem : penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanil šećerom , dodati gustin (ili brašno ) . Prokuvati mleko i dodati smesu sa žumancima . Na tihoj vatri kuvati 2 do tri minuta dok se smesa blago ne zgusne. Skloniti sa ringle i dodati limunov sok.
Bademove listiće propržiti bez ulja u tiganju i 50 gr. posuti po zapečenom snegu od belanaca.
Karamel : u tiganju karamelizovati šećer sa vodom i posuti preko šnea i listića badema.
Možete odmah jesti ili sačekati da se ohladi.
Pri serviranju posuti ostatkom bademovih lisitća.
Kod ovih nokli ne znam šta me prvo oduševljava . Brzina pripreme ili šne ,vanil krem ili karamel u kombinaciji sa bademovim listićima . U roku od 30 minuta imate gotovu poslasticu i odlična je za nenajavljene goste ili "žutu minutu" posle 18 h .
Verzija za štampu
Verzija za štampu
Wooow super ideja, ovakve recepte obožavam. Ide na isprobavanje!
ОдговориИзбришиTi baš nemaš srca :)
ОдговориИзбришиOhhh, pošla mi voda na usta...
ОдговориИзбриши