Пређи на главни садржај

Patin 15 : Čorba od celera s knedlama


Mislim da nema domaćinstva u Srbiji koje ne poseduje Patin legendarni kuvar , po meni  kulinarska biblija Balkana . Moj je 24- tvrto dopunjeno izdanje . Koliko je inspirativan pokazuje činjenica da je jedan ceo blog posvećen Pati So i biber  i bilo je samo pitanje vremena kada ćemo isprobavati Patine recepte . Igricu Patin 15  je osmislila Milkica Mimis Kingdom .


Sastojci :
1 veća glavica celera
1 veći krompir 
80 gr. putra ili maslaca 
1,5 litar vode 
1 ravna kašika soli 
45 gr. brašna tip 400 
2 jaja 

Priprema :
Oljuštiti i iseći na četvrtine celer . Otopiti 50 gr. putra i propržiti celer. Kada je napola pržen , preliti vodom i posoliti . Dodati na četvrtine isečen krompir i kuvati 20 - tak minuta. 
Kad su  celer i krompir kuvani , izvaditi ih , a vodu u kojoj su se kuvali ne bacati. 
Pasirati krompir i celer kroz krompir presu . Napraviti belu zapršku od 30 gr. putra i 15 gr. brašna i preliti vodom  u kojoj je baren celer i krompir i dodati pasirani celer i krompir. Kuvati još dva tri minuta i na kraju dodati umućena žumanca  . 
Za to vreme umutiti belanca sa malo soli i 30 gr. brašna . Kašičicama oblikovati knedle i spuštati u čorbu ( od ove smese dobijete 18 knedli ) . Kuvati pola minuta i skloniti sa vatre. Ostaviti poklopljeno 5 minuta i potom servirati sa kiselom pavlakom.

ps. Nisam pravila neke velike izmene u receptu  . Smanjila sam brašno i putar .
Odvikli smo se od zaprški , moram priznati . Medjutim ukus zaprženog brašna su ublažila žumanca i uz kiselu pavlaku se i ne oseti . Čorba je malo gušća , na momente me je podsećala na papicu za bebe , ali je ukusna .Mada su moji komentarisali da su knedle suvišne , one su prve i nestale . Podsećaju na šne nokle . Neobičan spoj i dobar primer da sa malo sastojaka možete skuvati dobru čorbu.
U svakom slučaju ćemo ponoviti ovaj recept i prilagoditi današnjem vremenu. Moja varijanta bi bila da dodam još 250 ml vode i neutralnu slatku pavlaku umesto zaprške , a u knedle pola pola brašna i prženih mlevenih lešnika.

Verzija za štampu 









Коментари

  1. Sanja, drago mi je da si se pridružila igrici. :)
    I nama se čorba dopala, a knedle su najlepše iznenađenje. Sigurno ću ih koristiti i u nekim drugim čorbicama. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicna je, drago mi je nam je "zapao" bas ovaj lepi receptic... svidja mi se kako si sve servirala.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Vidim da dosta vas komentariše sličnost ovih knedli sa šne noklama.
    Ja sam u strahu da ne budu šnenoklaste zgusnula sa još brašna, ali sad mi je pomalo krivo što ipak nisam uradila kako je i pisalo...

    Dobro si rekla za dečju kašicu, jest, ima sličnosti :)

    ОдговориИзбриши
  4. Čorba je baš bila dobra. Mi ćemo je ponoviti, sto posto:) Knedle su nas baš iznenadile. Ja sam mislila da to neće biti ništa posebno ali prevarila sam se. Baš su dobre:)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu