Početkom oktobra je održana " Domaćica meseca "u organizaciji "Pošalji recept " u Novom Sadu . Tema je bila pita sa mesom. Moram priznati da pite sa mesom baš nisu područje na kome briljiram i nisam nameravala objaviti recept , ali drugim učesnicama se svidelo , pa zašto da uskraćujem. Ovo nisu klasične pite , već spoj svega što volim.
Sastojci :
1,4 kg brašna tip 500
400 gr. startera
1 kašičica šećera
20 gr. svežeg kvasca
2 kašičice soli
500 ml mlake vode
200 gr. lana
100 gr. susama
100 ml ulja
Fil :
1, 5 kg iseckanog pečenja bez kostiju ( jagnjeće, jareće , ćureće ili pileće )
300 gr. crnog luka
1 glavica belog luka
200 ml senfa
400 gr. očišćenih , iseckanih šampinjona
100 gr. ajvara
1 ravna kašika soli
400 gr. rendanog kačkavalja
3 paradajza
3 crna luka
50 gr. susama
Priprema :
Dan i po pre pripreme pite potopiti lan u 250 ml vode .
Prosejati brašno , posoliti , dodati starter i razmućeni kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Dodati još sluzavi lan i susam i zamesiti glatko testo . Ostaviti na toplom mestu da udvostruči svoj volumen.
Za to vreme spremiti fil : propržiti na ulju crni luk i beli luk , potom dodati šampinjone i pobiberiti po želji . Dinstati oko 10 minuta. Pomešati sa iseckanim pečenjem , senfom i posoliti. Podeliti na tri dela .
Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki ( 2 veće i 4 manje ).
Pita sa prve slike : 2 veće jufke razvući tanko oklagijom. Prvu staviti u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm i namazati ajvarom ,staviti 1/3 fila i posuti sa 150 gr. kačkavalja . Pokriti drugom jufkom , a po želji možete i ukrasiti ostacima testa.
Peći na 175 stepeni 50 minuta.
Pita sa mesom ( Sunce ) |
Pita sa druge slike u obliku Sunca : Razviti tanko sve tri jufke . Sve tri filovati filom i uviti .
Stavljati kružno u pek papirom obložen pleh dimenzija 32 cm . Ukrasiti pitu ostacima testa isečenih na trouglove . Premazati uljem i sredinu posuti sa 100 gr. kačkavalja , a krajeve pite susamom. Peći na 175 stepeni 50 do 55 minuta.
Od ostatka testa sam napravila pizzu tkz. hlebaru po uzoru na Jamie Olivera . Razvući tanko testo i staviti ga u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm. Poredjati fil po testu . Poredjati naseckani paradajz i crni luk u kolutovima i posuti sa 100 gr. narendanog kačkavalja . Peći na 200 stepeni 40 do 45 minuta.
Navršilo se 4 godine kako učestvujem u " Domaćici meseca " . Sve poslastice , slane i slatke , su namenjene deci u Veterniku i deci u dečijem selu Sremska Kamenica . U vreme krize je lepo videti žene koje nesebično učestvuju u ovoj akciji iz meseca u mesec i svojim djakonijama obraduju najmladje. Za ove četiri godine sam dosta naučila od njih , a sve se slažemo da je ipak glavna nagrada osmeh na dečijem licu i što se poznajemo. Zato žene vam skidam kapu ! Domaćice rules !
Recept za starter možete videti na blogu Gaga u kujni i Hleb i lale. Uskoro ću postaviti i taj recept.
Šta bi tek bilo da si specijalista :-) Verujem po sastojcima I kombinacijama da su odlične.
ОдговориИзбриши