Пређи на главни садржај

Pite sa mesom


Početkom oktobra je održana " Domaćica meseca "u organizaciji "Pošalji recept " u Novom Sadu . Tema je bila pita sa mesom. Moram priznati da pite sa mesom baš nisu područje na kome briljiram i nisam nameravala objaviti recept , ali drugim učesnicama se svidelo  , pa zašto da uskraćujem. Ovo nisu klasične pite , već spoj svega što volim. 

Sastojci :
1,4 kg brašna tip 500 
400 gr. startera 
1 kašičica šećera
20 gr. svežeg kvasca
2 kašičice soli
500 ml mlake vode
200 gr. lana 
100 gr. susama 
100 ml ulja 


Fil :
1, 5 kg iseckanog  pečenja bez kostiju ( jagnjeće, jareće , ćureće ili pileće )
300 gr. crnog luka
1 glavica belog luka
200 ml senfa 
400 gr. očišćenih , iseckanih šampinjona
100 gr. ajvara 
1 ravna kašika soli
400 gr. rendanog kačkavalja 
3 paradajza
3 crna luka 
50 gr. susama

Priprema :
Dan i po pre pripreme pite potopiti lan u 250 ml vode .
Prosejati brašno , posoliti ,  dodati starter i razmućeni kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Dodati još sluzavi lan i susam i zamesiti glatko testo . Ostaviti na toplom mestu da udvostruči svoj volumen. 

Za to vreme spremiti fil : propržiti na ulju crni luk i beli luk , potom dodati šampinjone i pobiberiti po želji . Dinstati oko 10 minuta. Pomešati sa iseckanim pečenjem , senfom i posoliti.  Podeliti na tri dela . 

Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki  ( 2 veće i 4 manje ).
Pita sa prve slike  : 2 veće jufke razvući tanko oklagijom. Prvu staviti u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm i namazati ajvarom ,staviti 1/3 fila i posuti sa 150 gr. kačkavalja . Pokriti drugom jufkom , a po želji možete i ukrasiti ostacima testa. 
Peći na 175 stepeni 50 minuta. 
Pita sa mesom ( Sunce )

Pita sa druge slike u obliku Sunca  : Razviti tanko sve tri jufke . Sve tri filovati filom i uviti . 
Stavljati kružno  u pek papirom obložen pleh dimenzija 32 cm .  Ukrasiti pitu ostacima testa isečenih na trouglove . Premazati uljem i sredinu posuti sa 100 gr. kačkavalja , a krajeve pite susamom. Peći na 175 stepeni 50 do 55 minuta. 

Od ostatka testa sam napravila pizzu tkz. hlebaru po uzoru na Jamie Olivera . Razvući tanko testo i staviti ga u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm.  Poredjati fil po testu . Poredjati naseckani paradajz i crni luk u kolutovima i posuti sa 100 gr. narendanog kačkavalja . Peći na 200 stepeni 40 do 45 minuta. 

Navršilo se 4 godine kako učestvujem u " Domaćici meseca " . Sve poslastice , slane i slatke , su namenjene deci u Veterniku i deci u dečijem selu Sremska Kamenica . U vreme krize je lepo videti žene koje nesebično učestvuju u ovoj akciji iz meseca u mesec i svojim djakonijama obraduju najmladje. Za ove četiri godine sam dosta naučila od njih , a sve se slažemo da je ipak glavna nagrada osmeh na dečijem licu i što se poznajemo. Zato žene  vam skidam kapu ! Domaćice rules !


Recept za starter možete videti na blogu Gaga u kujni i Hleb i lale. Uskoro ću postaviti i taj recept. 








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu