Пређи на главни садржај

Pite sa mesom


Početkom oktobra je održana " Domaćica meseca "u organizaciji "Pošalji recept " u Novom Sadu . Tema je bila pita sa mesom. Moram priznati da pite sa mesom baš nisu područje na kome briljiram i nisam nameravala objaviti recept , ali drugim učesnicama se svidelo  , pa zašto da uskraćujem. Ovo nisu klasične pite , već spoj svega što volim. 

Sastojci :
1,4 kg brašna tip 500 
400 gr. startera 
1 kašičica šećera
20 gr. svežeg kvasca
2 kašičice soli
500 ml mlake vode
200 gr. lana 
100 gr. susama 
100 ml ulja 


Fil :
1, 5 kg iseckanog  pečenja bez kostiju ( jagnjeće, jareće , ćureće ili pileće )
300 gr. crnog luka
1 glavica belog luka
200 ml senfa 
400 gr. očišćenih , iseckanih šampinjona
100 gr. ajvara 
1 ravna kašika soli
400 gr. rendanog kačkavalja 
3 paradajza
3 crna luka 
50 gr. susama

Priprema :
Dan i po pre pripreme pite potopiti lan u 250 ml vode .
Prosejati brašno , posoliti ,  dodati starter i razmućeni kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Dodati još sluzavi lan i susam i zamesiti glatko testo . Ostaviti na toplom mestu da udvostruči svoj volumen. 

Za to vreme spremiti fil : propržiti na ulju crni luk i beli luk , potom dodati šampinjone i pobiberiti po želji . Dinstati oko 10 minuta. Pomešati sa iseckanim pečenjem , senfom i posoliti.  Podeliti na tri dela . 

Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki  ( 2 veće i 4 manje ).
Pita sa prve slike  : 2 veće jufke razvući tanko oklagijom. Prvu staviti u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm i namazati ajvarom ,staviti 1/3 fila i posuti sa 150 gr. kačkavalja . Pokriti drugom jufkom , a po želji možete i ukrasiti ostacima testa. 
Peći na 175 stepeni 50 minuta. 
Pita sa mesom ( Sunce )

Pita sa druge slike u obliku Sunca  : Razviti tanko sve tri jufke . Sve tri filovati filom i uviti . 
Stavljati kružno  u pek papirom obložen pleh dimenzija 32 cm .  Ukrasiti pitu ostacima testa isečenih na trouglove . Premazati uljem i sredinu posuti sa 100 gr. kačkavalja , a krajeve pite susamom. Peći na 175 stepeni 50 do 55 minuta. 

Od ostatka testa sam napravila pizzu tkz. hlebaru po uzoru na Jamie Olivera . Razvući tanko testo i staviti ga u pek papirom obložen pleh dimenzija 36 cm.  Poredjati fil po testu . Poredjati naseckani paradajz i crni luk u kolutovima i posuti sa 100 gr. narendanog kačkavalja . Peći na 200 stepeni 40 do 45 minuta. 

Navršilo se 4 godine kako učestvujem u " Domaćici meseca " . Sve poslastice , slane i slatke , su namenjene deci u Veterniku i deci u dečijem selu Sremska Kamenica . U vreme krize je lepo videti žene koje nesebično učestvuju u ovoj akciji iz meseca u mesec i svojim djakonijama obraduju najmladje. Za ove četiri godine sam dosta naučila od njih , a sve se slažemo da je ipak glavna nagrada osmeh na dečijem licu i što se poznajemo. Zato žene  vam skidam kapu ! Domaćice rules !


Recept za starter možete videti na blogu Gaga u kujni i Hleb i lale. Uskoro ću postaviti i taj recept. 








Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...