Sastojci :
600 gr. brašna tip 500
100 gr. startera ili domaćeg kiselog testa
2 kašike šećera
pola kašičice soli
10 gr. svežeg kvasca
300 ml mlake vode
50 ml ulja
2 jaja
+
18 kašika džema po želji
6 kašika ruma
Priprema :
Prosejati brašno, posoliti i dodati starter . Rastopiti kvasac u vodi sa šećerom i sipati u brašno. Dodati ulje i jaja i zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu , prekriven vlažnom krpom , da udvostruči svoj volumen i potom ga viljuškom promešati . Pustiti testo još jednom da se diže.
Džem istopiti na vatri sa rumom i ohladiti .
Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki.
Razviti tanko svaku jufku i namazati sa tri kašike džema. Uviti i raseći uzduž na pola .
Uzeti 3 kaiša i plesti pletenicu .
Peći po dve pletenice u pek papirom obloženom plehu dimenzija 25 x 40 cm na 175 stepeni 35 minuta.
Pečene premazati margarinom ili putrom i kad se malo ohlade , posuti prah šećerom.
ps. Starter je u suštini domaće kiselo testo koje su spremale naše bake . Inspiraciju za pravljenje mi je dala Milkica na Blogerijadi kada je donela hleb sa starterom . Možete izabrati dve jednako dobre verzije bezkvasni - recept možete videti ovde i sa kvascem- recept možete videti ovde .
Dug proces fermentacije kvasca u starteru doprinosi da štrudle , hlebovi , pite, peciva budu vazdušastiji i pore po testu budu ravnomernije . Osetićete razliku .
Verzija za štampu
Verzija za štampu
Super djeci za doručak!
ОдговориИзбриши