Пређи на главни садржај

Štrudla pletenica sa džemom


Sastojci :
600 gr. brašna tip 500
100 gr. startera ili domaćeg kiselog testa 
2 kašike šećera
pola kašičice soli
10 gr. svežeg kvasca 
300 ml mlake vode
50 ml ulja
2 jaja

+
18 kašika džema po želji 
6 kašika ruma

Priprema : 
Prosejati brašno,  posoliti i dodati starter . Rastopiti kvasac u vodi sa šećerom i sipati u brašno. Dodati ulje i jaja i zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu , prekriven vlažnom krpom , da udvostruči svoj volumen  i potom ga viljuškom promešati . Pustiti testo još jednom da se diže. 
Džem istopiti na vatri sa rumom i ohladiti . 
Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki. 
Razviti tanko svaku jufku   i namazati sa tri kašike džema. Uviti i raseći uzduž na pola . 
Uzeti 3 kaiša i plesti pletenicu . 
Peći po dve pletenice u pek papirom obloženom plehu dimenzija 25 x 40 cm na 175 stepeni 35 minuta.
Pečene premazati margarinom ili putrom i kad se malo ohlade , posuti prah šećerom. 

ps. Starter je u suštini domaće kiselo testo koje su spremale naše bake . Inspiraciju za pravljenje mi je dala Milkica na Blogerijadi  kada je donela  hleb sa starterom . Možete izabrati dve jednako dobre verzije bezkvasni - recept možete videti ovde i sa kvascem- recept možete videti ovde  . 
Dug proces  fermentacije kvasca  u starteru doprinosi da štrudle , hlebovi , pite, peciva budu vazdušastiji i pore po testu budu ravnomernije . Osetićete razliku .

Verzija za štampu 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu