Štrudla pletenica sa džemom


Sastojci :
600 gr. brašna tip 500
100 gr. startera ili domaćeg kiselog testa 
2 kašike šećera
pola kašičice soli
10 gr. svežeg kvasca 
300 ml mlake vode
50 ml ulja
2 jaja

+
18 kašika džema po želji 
6 kašika ruma

Priprema : 
Prosejati brašno,  posoliti i dodati starter . Rastopiti kvasac u vodi sa šećerom i sipati u brašno. Dodati ulje i jaja i zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu , prekriven vlažnom krpom , da udvostruči svoj volumen  i potom ga viljuškom promešati . Pustiti testo još jednom da se diže. 
Džem istopiti na vatri sa rumom i ohladiti . 
Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki. 
Razviti tanko svaku jufku   i namazati sa tri kašike džema. Uviti i raseći uzduž na pola . 
Uzeti 3 kaiša i plesti pletenicu . 
Peći po dve pletenice u pek papirom obloženom plehu dimenzija 25 x 40 cm na 175 stepeni 35 minuta.
Pečene premazati margarinom ili putrom i kad se malo ohlade , posuti prah šećerom. 

ps. Starter je u suštini domaće kiselo testo koje su spremale naše bake . Inspiraciju za pravljenje mi je dala Milkica na Blogerijadi  kada je donela  hleb sa starterom . Možete izabrati dve jednako dobre verzije bezkvasni - recept možete videti ovde i sa kvascem- recept možete videti ovde  . 
Dug proces  fermentacije kvasca  u starteru doprinosi da štrudle , hlebovi , pite, peciva budu vazdušastiji i pore po testu budu ravnomernije . Osetićete razliku .

Verzija za štampu 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Jaretina iz pekača

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Uštipci sa Snickers čokoladicama