Пређи на главни садржај

Štrudla pletenica sa džemom


Sastojci :
600 gr. brašna tip 500
100 gr. startera ili domaćeg kiselog testa 
2 kašike šećera
pola kašičice soli
10 gr. svežeg kvasca 
300 ml mlake vode
50 ml ulja
2 jaja

+
18 kašika džema po želji 
6 kašika ruma

Priprema : 
Prosejati brašno,  posoliti i dodati starter . Rastopiti kvasac u vodi sa šećerom i sipati u brašno. Dodati ulje i jaja i zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu , prekriven vlažnom krpom , da udvostruči svoj volumen  i potom ga viljuškom promešati . Pustiti testo još jednom da se diže. 
Džem istopiti na vatri sa rumom i ohladiti . 
Razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na 6 jufki. 
Razviti tanko svaku jufku   i namazati sa tri kašike džema. Uviti i raseći uzduž na pola . 
Uzeti 3 kaiša i plesti pletenicu . 
Peći po dve pletenice u pek papirom obloženom plehu dimenzija 25 x 40 cm na 175 stepeni 35 minuta.
Pečene premazati margarinom ili putrom i kad se malo ohlade , posuti prah šećerom. 

ps. Starter je u suštini domaće kiselo testo koje su spremale naše bake . Inspiraciju za pravljenje mi je dala Milkica na Blogerijadi  kada je donela  hleb sa starterom . Možete izabrati dve jednako dobre verzije bezkvasni - recept možete videti ovde i sa kvascem- recept možete videti ovde  . 
Dug proces  fermentacije kvasca  u starteru doprinosi da štrudle , hlebovi , pite, peciva budu vazdušastiji i pore po testu budu ravnomernije . Osetićete razliku .

Verzija za štampu 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...