Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Zebra kolač




KuVarijacije , tema Zebra kolač po Matejinom receptu . Original možete videti ovde . 

Sastojci :
300 gr. brašna tip 400 meko
1 kesica praška za pecivo
175 gr. šećera
250 ml ulja
100 ml mleka
1 burbon vanil šećer
4 jaja
50 gr. kakaa
4 kašike ruma
na vrh noža soli
sok jednog limuna

Priprema :
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo . Dodati šećer, vanil šećer, malo soli  i preliti uljem i mlekom . Mešati dok se ne sjedini. Uz stalno mešanje žicom ( ili varjačom )  dodavati jedno po jedno jaje i na kraju limunov sok . Podeliti smesu i jedan deo obojiti kakaom i dodati rum. 
Obložiti okrugli pleh ,prečnika 25 cm , pek papirom. Sipati kašiku i po žute smese u centru okruglog pleha , zatim kašiku i po braun smese i tako naizmenično dok se smese ne utroše. Sipanjem u centru , smese se razlivaju u koncentričnim krugovima i izazivaju wow efekat pri pravljenju . 
Staviti kolač u rernu i peći oko 33 do 35 minuta .
Skinuti pek papir . Po želji posuti prah šećerom ili poslužiti sa sezonskim voćem. 

ps. odličan ,brzi i  mirisni kolač . Mere su egzaktne i nema nikakvih problema pri pravljenju . Preporučujem da ovaj recept pravite sa decom . Oduševiće se !

Verzija za stampu 







Коментари

  1. Fantastična zebrica. Jakom mi je drago da sam napravila ovaj kolač, i ako moje šarice nisu tako lepe kao tvoje ali kolač nam se izuzetno dopao. Ponoviću ja to opet.

    ОдговориИзбриши
  2. Misliš da nema što pogriješiti? ja sam naravno pogriješila i u tamno tijesto dodala više brašna, naravno u žurbi. Totalni fijasko, bilo je jako ukusno, ali nefotogenično, tako da nisam ni objavila

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...