Пређи на главни садржај

Patin 15 : Knedle od povrća


Mesec dana brzo prodje . Imale smo drugi zadatak za Patin 15 , a to su knedle sa povrćem .


Originalni recept možete videti gore , a ovo je moja prilagodjena verzija .

Sastojci :
500 gr. mešavine ( krompir, mrkva , grašak  )
450 gr. starog hleba 
2 jaja 
100 ml mleka 
1 kašika brašna tip 400 meko 

100 gr. putra 
3 kašike prezli 
sir po želji - na slici kačkavalj 

Priprema : 
Iseći hleb na kriške i zapeći sa obe strane 5 minuta na 200 stepeni. Iskidati na manje komade. 
Umutiti jaja , dodati brašno i mleko i preliti preko hleba. 
Skuvati povrće u pola čaše vode i jednu kašičicu začina - kulinata (25 minuta ) . Potom ocediti i pobiberiti . Sjediniti sa prethodnom smesom. Oblikovati knedle mokrim rukama. 
Prokuvati 3 litre vode sa kašikom soli . Kad voda proključa , smanjiti vatru na 1 i spuštati u vodu knedle . Kuvati 30 -tak sekundi , vaditi rešetkom i dobro ocediti  . 
Propržiti prezle u putru i preliti knedle . Poslužiti sa rendanim kačkavaljem. 

Utisci :
Ja sam odrasla na knedlama i navikla sam na kompaktnije knedle. Same knedle su suvonjave , ali u kombinaciji sa prženim prezlama i kačkavaljem odlična vege priča. Prednost ovih knedli je što ih možete raseći i  podgrejati ujutru u tiganju na malo putra . Kombinaciju povrća možete sami izabrati . Ja sam izbegla mast , mislim da prženi putar dovoljno nadoknadjuje masnoću. Preporučila bih da na ovu meru dodate još dva jaja da bi olakšali sebi kuvanje knedli. 







Коментари

  1. Tvoje baš lepo i pravilno izgledaju. Moje nisu bile tako okrugle već nekako ćoškaste... Ali, dopao mi se ukus... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Izgleda da smo se sve složile da traže neki saft a ne da budu poslužene same.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.