Пређи на главни садржај

Pusla na moj način


Ovu tortu pravim već godinama . Pogodna je i za varijacije . Uspeh zavisi od svežine jaja i po mogućstvu koristite domaća .  

Sastojci za 2 kore :
20  belanaca
900 gr. šećera
10 kašičica gustina
2 kašičice sirćeta

Fil :
20 žumanaca
8 kašika šećera
400 ml mleka
1 prašak za puding ukus vanila
6 ravnih kašika brašna tip 400 meko
2 burbon vanil šećera
200 gr. bele čokolade
200 gr. lešnika
sok jednog limuna
250 gr. putera ili margarina

+
ukrašavanje : 
400 ml slatke pavlake
200 gr. listića badema
100 gr. bele čokolade
fondan ruže

Priprema :

Zagrejati rernu na 125 stepeni .
Umutiti 10 belanca sa prstohvatom soli , potom dodati 450 gr. šećera i mutiti dalje dok se šećer potpuno ne istopi i belanca udvostruče svoj volumen ( 20 do 25 minuta ). Na kraju dodati 5 kašičica gustina i kašičicu sirćeta i mutiti još 5 minuta. Sipati umućena belanca  u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm . Sušiti koru na 125 stepeni ( ili 150 ) sat vremena. Potom otvoriti malo rernu da se temperatura izjednači i izvaditi nakon 20 - tak minuta.Skinuti pek papir.  Ponoviti još jednom postupak sa preostalim sastojcima za kore. 

Fil : 
Umutiti žumanca sa šećerom , dodati brašno i prašak za puding. Prokuvati mleko sa belom čokoladom i vanil šećerom . Skloniti sa vatre i dodati smesu od žumanca uz stalno mešanje. Kuvati na jedinici dok se krem ne zgusne ( možete i na pari ). Na kraju dodati mlevene lešnike i limunov sok. Ohladiti . Umutiti penasto putar ili margarin i dodavati kašiku po kašiku fila dok se ne utroši. 
Filovati kore . 
Ukrasiti po želji .
Na slici sa slatkom pavlakom ,rendanom belom čokoladom ,  prženim listićima badema i fondan ružama. 

ps. za pravljenje kora koristite kristal šećer . Prah šećer je možda brža verzija , ali kore ne budu penaste i može se desiti da se istope. 









Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu