Ovu tortu pravim već godinama . Pogodna je i za varijacije . Uspeh zavisi od svežine jaja i po mogućstvu koristite domaća .
20 belanaca
900 gr. šećera
10 kašičica gustina
2 kašičice sirćeta
Fil :
20 žumanaca
8 kašika šećera
400 ml mleka
1 prašak za puding ukus vanila
6 ravnih kašika brašna tip 400 meko
2 burbon vanil šećera
200 gr. bele čokolade
200 gr. lešnika
sok jednog limuna
250 gr. putera ili margarina
+
ukrašavanje :
400 ml slatke pavlake
200 gr. listića badema
100 gr. bele čokolade
fondan ruže
Priprema :
Zagrejati rernu na 125 stepeni .
Umutiti 10 belanca sa prstohvatom soli , potom dodati 450 gr. šećera i mutiti dalje dok se šećer potpuno ne istopi i belanca udvostruče svoj volumen ( 20 do 25 minuta ). Na kraju dodati 5 kašičica gustina i kašičicu sirćeta i mutiti još 5 minuta. Sipati umućena belanca u pek papirom obložen pleh prečnika 30 cm . Sušiti koru na 125 stepeni ( ili 150 ) sat vremena. Potom otvoriti malo rernu da se temperatura izjednači i izvaditi nakon 20 - tak minuta.Skinuti pek papir. Ponoviti još jednom postupak sa preostalim sastojcima za kore.
Fil :
Umutiti žumanca sa šećerom , dodati brašno i prašak za puding. Prokuvati mleko sa belom čokoladom i vanil šećerom . Skloniti sa vatre i dodati smesu od žumanca uz stalno mešanje. Kuvati na jedinici dok se krem ne zgusne ( možete i na pari ). Na kraju dodati mlevene lešnike i limunov sok. Ohladiti . Umutiti penasto putar ili margarin i dodavati kašiku po kašiku fila dok se ne utroši.
Filovati kore .
Ukrasiti po želji .
Na slici sa slatkom pavlakom ,rendanom belom čokoladom , prženim listićima badema i fondan ružama.
ps. za pravljenje kora koristite kristal šećer . Prah šećer je možda brža verzija , ali kore ne budu penaste i može se desiti da se istope.
Коментари
Постави коментар