Пређи на главни садржај

Oreo čizkejk sa višnjama


Pravljeno za decu u Sremskoj Kamenici , " Domaćica meseca " - mesec april , tema slatki kolači sa sirom.

Sastojci za koru :
250 gr. putra ili margarina
125 gr. brašna
65 gr. šećera
1 kašičicu praška za pecivo
1 jaje

Fil ;
700 gr. neutralnog sirnog namaza
200 gr. kisele pavlake
150 gr. šećera
60 gr. praška za puding ukus slatke pavlake
4 jaja
180 gr. Oreo keks double cream
2 vanil šećera burbon

Fil od višanja :
300 gr. višanja
4 kašike šećera
1 prašak za puding ukus vanila

čokoladna glazura ;
200 gr. bele čokolade
8 kašika šećera
4 kašike vode
50 gr. margarina ili putra

ukrašavanje;
50 ml slatke pavlake
75 gr kandiranih višanja

Priprema :
Zamesiti od sastojaka za koru glatko testo i razvući tanko . Staviti u pek papirom obložen pleh prečnika 32 cm ili četvrtani 25 x 40 . Ako želite viši čizkejk , pleh prečnika 28 cm . Koristite četvrtani ram ili prsten za tortu ako nemate kalup odgovarajućih dimenzija . Samo obložite pek papirom. Stavite pleh sa testom 15 minuta u zamrzivač , potom peći u unapred zagrejanoj pećnici 10 do 15 minuta i potom ohladiti desetak minuta . Namazati na koru mlaki fil od višanja koji skuvate od višanja , praška za puding i šećera. Preko fila od višanja  sipati fil od sira i Oreo keksa.
Fil od sira ; izmešati sir , kiselu pavlaku , prašak za puding ukus slatke pavlake i na četvrtine isečen Oreo keks .Umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom i spojiti sa sirnom masom. 
Vratiti čizkejk u rernu i peći još 15 minuta na 180 stepeni  na srednjoj šini , gornji i donji grejač , a potom još tridesetak samo na istoj temperaturi , gornji grejač.
Čizkejk je pečen kad se gornja kora više ne "talasa ". Ostaviti u kalupu 12 sati da se potpuno ohladi . 
Potom skinuti pek papir i preliti čokoladnom glazurom.
Čokoladna glazura : 200 gr. bele čokolade otopiti na pari sa šećerom , vodom i putrom ili margarinom.
Sačekati da se glazura stegne i potom ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i kandiranim višnjama.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu