Пређи на главни садржај

Salata od testenine , piletine i kuvanih jaja sa majonezom od kuvanih jaja


Ajme , koliko nas je ! Mesec april , tema kuvana jaja , domaćica Milica .
Salata od prazničnih ostataka ...

Sastojci :
400 gr. testenine
400 gr. iseckane kuvane piletine ( pileća prsa )
4 kuvana jaja
2 belanca
200 gr. kiselih krastavaca
200 gr. očišćenih, iseckanih šampinjona

+
majonez od kuvanih jaja ;
3 žumanca
1 belance
200 ml ulja
1 kašika senfa
so i biber po ukusu
3 kašike jogurta
sok pola limuna

+
8 kašika belog balzamikovog sirćeta

Priprema ;
Majonez : izgnječiti žumanca i pomešati sa senfom . Dodavati u tankom mlazu ulje uz stalno mućenje miksirštapom dok se majonez ne zgusne. Posoliti , pobiberiti i dodati prvo jogurt i belance, pa na kraju sjediniti sa limunovim sokom. Ne zajedno , jer će se jogurt zgrudvati .
Skuvati testeninu po uputstvu i ocediti. Šampinjone propržiti u malo ulja. Isitniti kuvana jaja, belanca , kisele krastavce , piletinu , šampinjone i spojiti sa testeninom . Dodati majonez i 8 kašika sirćeta , dobro izmešati i na kraju posuti mladim lukom.

ps. ako imate problema sa žuči i žučnim putevima za ovu salatu koristite samo belanca i posni majonez.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.