Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Farinata sa maslinama , ruzmarinom i alevom paprikom


KuVarijacije , mesec jun , tema Farinata sa maslinama , ruzmarinom i tucanom paprikom.
Ovaj recept mi je ostao u sećanju sa prošlogodišnje Blogerijade i drago mi je da je izglasan. Pored Gaginog soparnika , Vesnina Farinata koju je pravila sa malim izmenama po Majinom receptu je zasenila sve druge specijalitete. Tad sam iz pristojnosti pojela dva parčeta , mada sam mogla više. Ne pitajte me koliko sam pojela kući... 
Odlična farinata , posna i  bez glutena .
Originalni  Vesnin recept možete videti ovde , a ovo je moja verzija. 

Sastojci : 
250 gr. brašna od leblebija ( prodavnica zdrave hrane )
450 ml kisele vode
1 kašičica himalajske soli
150 gr. zelenih  maslina sa paprikom
pola kašičice sušenog ruzmarina
1 kašičica aleve paprike
4 - 5 kašika ulja
50 gr. susama
50 gr. lana

Priprema :
Zagrejati rernu na 210 stepeni. Obložiti okrugli pleh prečnika 30 cm pek papirom. 
Pomešati polako brašno od leblebija sa kiselom vodom da ne nastanu grudvice , posoliti , pobiberiti, dodati ulja , ruzmarina , iseckane masline i sve sjediniti.
Sipati u pleh i posuti susamom i lanom . Peći 40 minuta. 




Коментари

  1. Tvoja izgleda fenomenalno, pravila sam je i ja ali mi je mnogo tanja jer nisam imala prikladan pleh, ali ukus joj je fantastičan. Moj post će biti sutra.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobra ti je fora sa nineralnom vodom a i dobro si je napakovala semenkama!

    ОдговориИзбриши
  3. A ja je jutros spremala za doručak... Tvoja izgleda božanstveno! ♥

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Posna prženija (vegan)

  Sastojci :  3 iseckana crna luka  50 ml ulja  300 gr crvene paprike  250 gr dimljenog tofua Pola kašičice kari začina ili kurkume po ukusu  Pola kašičice slatke paprike  Soli i bibera po ukusu  Priprema: Propržiti crni luk na ulju  , dodati seckanu papriku i pržiti 10 minuta uz povremeno mešanje. Posoliti , pobiberiti.  Potom dodati kari i alevu papriku i izmrvljeni tofu. Propržiti još 5 minuta uz stalno mešanje.  Servirati po želji.   Na slici prženija ,vegan tost hleb namazan avokadom i cherry paradajz.