Пређи на главни садржај

Patin 15 : Kolači sa jagodama


Patin 15 , tema kolači sa jagodama.
Sezona jagoda je već pri kraju i dobra prilika da upotrebim ostatke iz bašte.

Sastojci za koru (16 komada) :
250 gr. putra ili margarina
200 gr. šećera
8 žumanaca
200 gr. brašna tip 400
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna

+
16 kašika marmelade od jagoda
450 do 500 gr. jagoda

beze :
12 belanaca
250 gr. šećera
70 ml vode

+
75 gr. šećernih srca

Priprema :
Umutiti penasto putar ili margarin sa šećerom , dodati žumanca uz stalno mućenje. Na kraju sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo i limunovim sokom. Podmazati kalupe za mini tart i rasporediti smesu u 16 kalupa ( po kašiku i po ). Peći na 200 stepeni 15 do 17 minuta.
Pečene "kore " izvaditi iz kalupa i namazati marmeladom. Poredjati očišćene i oprane jagode po njima - dole krupnije , gore sitnije.
Beze: ušpinovati 125 gr. šećera sa 70 ml vode . Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i 125 gr. šećera i potom u tankom mlazu , uz stalno mućenje ušpinovan šećer.
Poslastičarskim špricem rasporediti beze po kolačima i posuti šećernim srcima. Zapeći na 200 stepeni 5 do 6 minuta.

Utisci : vreme pripreme 40 minuta. Težina : jednostavno. Vizuelno : prosto mami izgledom.Ukus : nama je kolač bio malo sladji i možda bi bolja kombinacija bila sa višnjama. Sledeći put ću smanjiti šećer za trećinu. Mada , ako ste ljubitelj šampita i baklava i tog stepena slatkoće , ovaj kolač će vas oduševiti. 
Šam ima dobru gustinu , postojan  i ne topi se . Jagode puštaju svoj sok i natapaju donju koru . Kombinacija meke kore , sočnih jagoda i bezea će otopiti svakog sladokusca. Pravi letnji kolač i vredan ponovnog pravljenja. O količini šećera se može raspravljati . Sve je stvar ukusa ...










Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...