Patin 15 , tema kolači sa jagodama.
Sezona jagoda je već pri kraju i dobra prilika da upotrebim ostatke iz bašte.
Sastojci za koru (16 komada) :
250 gr. putra ili margarina
200 gr. šećera
8 žumanaca
200 gr. brašna tip 400
1 kašičica praška za pecivo
sok jednog limuna
+
16 kašika marmelade od jagoda
450 do 500 gr. jagoda
beze :
12 belanaca
250 gr. šećera
70 ml vode
+
75 gr. šećernih srca
Priprema :
Umutiti penasto putar ili margarin sa šećerom , dodati žumanca uz stalno mućenje. Na kraju sjediniti sa prosejanim brašnom , praškom za pecivo i limunovim sokom. Podmazati kalupe za mini tart i rasporediti smesu u 16 kalupa ( po kašiku i po ). Peći na 200 stepeni 15 do 17 minuta.
Pečene "kore " izvaditi iz kalupa i namazati marmeladom. Poredjati očišćene i oprane jagode po njima - dole krupnije , gore sitnije.
Beze: ušpinovati 125 gr. šećera sa 70 ml vode . Umutiti penasto belanca sa prstohvatom soli i 125 gr. šećera i potom u tankom mlazu , uz stalno mućenje ušpinovan šećer.
Poslastičarskim špricem rasporediti beze po kolačima i posuti šećernim srcima. Zapeći na 200 stepeni 5 do 6 minuta.
Utisci : vreme pripreme 40 minuta. Težina : jednostavno. Vizuelno : prosto mami izgledom.Ukus : nama je kolač bio malo sladji i možda bi bolja kombinacija bila sa višnjama. Sledeći put ću smanjiti šećer za trećinu. Mada , ako ste ljubitelj šampita i baklava i tog stepena slatkoće , ovaj kolač će vas oduševiti.
Šam ima dobru gustinu , postojan i ne topi se . Jagode puštaju svoj sok i natapaju donju koru . Kombinacija meke kore , sočnih jagoda i bezea će otopiti svakog sladokusca. Pravi letnji kolač i vredan ponovnog pravljenja. O količini šećera se može raspravljati . Sve je stvar ukusa ...
Коментари
Постави коментар