Пређи на главни садржај

Posni burgeri


Tema " Domaćice meseca " u junu - slaniš sa šampinjonima i namenjeno deci u dečijem selu Sremska Kamenica.

Sastojci za pogačice :
1 kg brašna tip 500
2 praška za pecivo
500 ml kisele vode
250 ml ulja
400 gr. očišćenih , iseckanih šampinjona
1 kašičica soli
120 gr. posnog sira

+
14 - 15 sojinih odrezaka
100 ml senfa
150 gr. susama
400 gr. šampinjona
8 glavica očišćenog , iseckanog crnog luka
1 kašičica karija
pola kašičice soli
bibera
ravna kašičica šećera
kečap
krastavac

Priprema :
Ispržiti šampinjone sa dve - tri kašike ulja desetak minuta. Ohladiti.
Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati kiselu vodu , so , ulje i pržene šampinjone i zamesiti glatko testo . Formirati valjak i podeliti na 14 do 15 delova . Oblikovati pogačice i stavljati u pek papirom obložen pleh . Peći na 200 stepeni 40 minuta , Potom izvaditi iz rerne , posuti posnim sirom i vratiti 5 minuta da se sir istopi. 
Skuvati sojine odreske u litri i po vode sa kašikom soli. Potom ocediti i malo ohladiti . 
Namazati odreske senfom i uvaljati u susam . Redjati u pleh . Peći odreske na 200 stepeni 20 minuta da susam blago porumeni. 
U medjuvremenu ispržiti crni luk u malo ulja , dodati kari , pošećeriti , posoliti  i pobiberiti, dodati iseckane šampinjone  i pržiti desetak minuta. 
Preseći pogačice i na donji deo staviti po kašičicu prženih pečurki , zatim sojin odrezak , preliti kečapom , staviti plošku krastavca i gornji deo pogačice.
Fiksirati ukrasnom čačkalicom.











Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu