Пређи на главни садржај

Kolač sa kupinama


Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima. 

Sastojci :
250 gr. brašna tip 400
1 kesica praška za pecivo
200 gr. šećera
2 vanil - šećera
225 ml ulja
3 kašike ruma
6 jaja
850 gr. kupina

Priprema :
Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice. 
Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu.
Peći 30 minuta na 200 stepeni. 

Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo . 
Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige.

Verzija za štampu





Коментари

  1. Kolač baš lepo izgleda, a recept ću da sačuvam jer je u gramima. ♥ Šizim od šolja, šoljica i čaša (osim ako su pune vina) :)))

    ОдговориИзбриши
  2. Njam, volim kupine! Ne znam kako je kombinacija sa rumom ali prošle godine sam i ja pravila moj prvi kolač sa kupinama, ja sam koristila jogurt, evo moja ideja http://kuvaricagr.blogspot.gr/2014/09/kolac-sa-kupinama.html
    P.S i viljuška je lepa, prijatno!

    ОдговориИзбриши
  3. Srećni ste što imate dosta kupina, kod nas u Grčkoj teško je naći, kad ih nađem dolaze iz
    Holandije i koštaju oko 5 evra jedan mali paketić, ipak teško je odoliti, njima pravim sokove i druge napitke i naravno kolač. Prelepo, super ukusne i vitaminske!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. rodile ove godine. Super su zdrave , pune antioxidansa. Vec sam stavila u zamrzivac par tura. Odlicna je i tvoja verzija <3

      Избриши
    2. Hvala puno! <3 volim tvoj zamrzivac haha

      Избриши
  4. Evo upravo pravim po vasem receptu..a kupine divlje..ima ih u izobilju ovdje kod mene..a imam i kome😃

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.