Пређи на главни садржај

Puter pletenica


Sastojci :
500 gr. brašna tip 500
50 gr. gustina
7 gr. suvog kvasca
na vrh noža soli
125 gr. šećera
125 gr. putra
200 ml neutralne slatke pavlake
2 jaja

+
1 jaje
2 kašike mleka
40 gr. listića badema

Priprema :
Pomešati sve suve sastojke. Potom dodati putar izrezan na komadiće , slatku pavlaku i jaja . Zamesiti glatko testo i ostaviti na toplom mestu . Kada testo udvostruči svoj volumen . razmesiti na brašnjavoj podlozi i podeliti na tri dela . Oblikovati tri valjka i isplesti pletenicu . Ostaviti 15 minuta da miruje . Umutiti jaje sa 2 kašike mleka i premazati pletenicu . Posuti listićima badema. 
Peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. 
Malo ohladiti , pa seći na kriške.

Ako volite slatka peciva , moj predlog je da svratite na Kuvarica. Gr i pogledate recept za Uskršnje pecivo Cureki sa filom od čokolade . Recept možete videti ovde , a ovde sličan u obliku pletenice.

Verzija za štampu 







Коментари

  1. Liči na Cureki ali nije. Zanimljivo mi je kako narodi oko sveta imaju dosta sličnih recepata, istog oblika ali drugačijeg ukusa i precedure pravljenja! Prijatno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ako imaš objavljen recept, ostavi link ...

      Избриши
    2. Izvoli, to je Cureki, moj najpopularnij recept u blogić, u recept pišem cureki sa čokoladom ali pravimo i bez toga. Ne kažem da je isto ali liči. Videla sam takođe da narodi drugi prave slično, na primer prave slično u Rumuniji, i mislim prave i u Hrvatskoj i u Bulgariji. Ipak ne znam zašto drugi narodi prave, ali mi pravimo obično za vreme Vaskrsa i jedemo polse Vasrksa, znači polse posta. Pravimo i za vreme Božića. ali za vreme VAskra dodamo nekad 1 crveno jaje u centru ini na vrh, ali nije moranje. :) nadam se da ti se sviđa moj recept, ne postoj iCureki bez mastihe i obavezno morenje je da ima mahlep. Pozdrav!

      Избриши
    3. http://kuvaricagr.blogspot.gr/2014/12/cureki-sa-filom-od-cokolade.html
      joj evo link ,misli mda sa myaboravila da ga pišem u komentar....
      nadam se da objaviš i prethodni komentar jer ne želim da budu zabune... , pričala sam o tome koji narodi prave ali ne znam kada, informacije o Cureki... i sl. hvala unapred!

      Избриши
    4. hvala ... postaviću link u post. Čitaoci vole takve recepte . <3

      Избриши
    5. hVala , ako stavis link pisi izvor bloga takodje. KuvaricaGR

      Избриши
  2. http://kuvaricagr.blogspot.gr/p/praznici-uskrsvasrks.html
    Na ovaj link imam i cureki u obliku pletenica

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je