Пређи на главни садржај

Fbi rukavice : natenane kod hlebne lalice

FBI rukavice u poseti blogu Hleb i lale , autor Nevena .
Nevenu sam upoznala na Blogerijadi 2012. godine u oktobru . Da li zato što je to bila moja prva Blogerijada ili su se naše energije poklopile , ljudi , klopa , lepo vreme , mesto i veselo čavrljanje su mi ostali u lepom sećanju. Mogu reći da se na toj Blogerijadi rodila nova struja blogera koja je danas u samom vrhu Balkanske blogosfere . Medju njima i Nevena . Njen tart sa povrćem je bio najuspešniji recept Blogerijade i podrazumevalo se da ću ga praviti . Odavno je na mojoj listi . Recept i njene utiske sa Blogerijade možete pročitati ovde .



Već u naslovu bloga i nadimku samog autora " hlebna lalica  " možete pogoditi omiljenu Neveninu namirnicu , a to je hleb . Hleb je bio i Nevenina tema Ajme,  koliko  nas je ! Kolekciju recepata sa hlebom pogledajte ovde .
Naravno , pravila sam i hleb . Nevenin blog je pisan u obliku kratkih pričica - sekvenci njenog života . Meni najupečatljivija Ciga, hleb i ja o tome kako sebi postavljamo sebi neki cilj i težimo ka savršenstvu . Tu je i odličan recept za starter koji sam preporučila već par puta i koristila u receptima i recept za cigin hleb . Ja sam se trudila ... pa sad ... nadam se da je blizu ... 




Nevena podržava humanitarne akcije . Tako je bilo i za vreme poplava kada je sav prihod od prodaje sokova i zdravih zalogaja donirala nastradalima u poplavama . Priču o kišobranu , knedli u grlu , rupi u stomaku  i prateći recept  pasta sa španatom i graškom možete videti ovde .



Isprobala sa odličnu slanu izvrnutu tortu . Recept ovde . Vizuelno mami bogatstvom boja i oduševljava ukusom i brzim i lakim načinom pripreme. 



Pre tri godine je Nevena bila vegetarijanac , u medjuvremenu je postala vegan . Kao ljubitelj kuglofa , probala sam njen veganski ili posni, bezglutenski  kuglof od spelte . Svi smo se oduševili ukusom i uveli speltu u naš jelovnik . O navikama koje se ne menjaju i recept možete  videti ovde


Dalje sam isprobala i Fokaću koja se ne mesi od speltinog brašna  . Recept i prateći video pogledajte ovde.


Nevenin moto je cooking is cool i sledeći taj slogan održava Lalicine kuvarske radionice i  osmislila je Gozbu sa malim Ivom . 
U okviru svake istrage je teško izabrati recepte pogotovu ako je vege blog u pitanju , jer uvek ima odličnih recepata.  Ja sam se odlučila za ove i mislim da pruža kratak uvid u Nevenino blogocarstvo . 
Odlični recepti sa dobrim uputstvima koje možete napraviti u roku od pola sata ili sat ... 
Leto je , velike vrućine ... možda pravi trenutak da predjete na vege hranu bar mesec dana...



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu