Пређи на главни садржај

Posne korpice sa humusom


Tema " Domaćica meseca " u novembru - slane korpice.
Ja sam se odlučila za vege varijantu . 

Sastojci  za korpice :

150 gr. integralnog brašna za crni hleb tip 950
150 gr. graham brašna
150 gr. brašna od leblebije ( zdrava hrana )
150 gr. brašna tip 400
8 kašika hladne vode
300 g. margarina
1 kašičica soli
Zamesiti glatko testo i ostaviti pola sata u frižderu . Razviti testo tanko oklagijom, okruglim kalupom vaditi i stavljati na okrenuti pleh za male mafine – projice. Peći 18 do 20 minuta na 200 stepeni.

Humus :

500 gr. leblebija
1 kašika soli
150 gr. susama
1 i po kašičica mlevenog kima
150 ml maslinovog ulja
100 ml vode

Zatopiti leblebije preko noći . Ujutru skuvati sa kašikom soli u 2 litre vode . Kad su skuvane skloniti sa vatre i ostaviti dva sata u vodi. Ostatak  tečnosti procediti i izdvojiti 100 ml.
Leblebije isitniti u blenderu ili miksirštapom.
Susam propržiti bez ulja. Izdvojiti tri kašike na stranu ( za posipanje ). Ostatak samleti . Sipati u leblebije , dodati mleveni kim, 100 ml kuvane vode od leblebija , maslinovo ulje , po potrebi soli i sve sjediniti.
Napuniti korpice i posuti susamom.




Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...