Пређи на главни садржај

Bezglutenska lenja pita sa jagodama

 




Sastojci za kore:
200 gr . mlevenih lešnika 
1 šolja šećera 
pola šolje bezglutenskog univerzalnog brašna 
1 kesica bezglutenskog praška za pecivo 
1 šolja ulja 
pola šolje mleka 
4 jaja
Fil:
250 ml mleka 
250 gr. kisele pavlake 
40 gr . gustina 
6 kašika šećera 
3 jaja
100 gr očišćenih,iseckanih jagoda
Plus
100 gr . Machmalow 
50 gr. čokolade 
4 kašike marmelade od jagode 

Priprema:
Pomešati brašno sa PzP ,lešnicima,šećerom, potom  dodati ulje ,mleko i jaja uz stalno mešanje. Ostaviti smesu da odstoji pola sata. 
Priprema fila: 
Prokuvati mleko sa šećerom, dodati gustin razmucen u malo vode i kuvati dok se ne zgusne.  
Prohladiti.  U polumlaki puding dodati kiselu pavlaku, jaja i na kraju iseckane jagode. 

Obložiti okrugli pleh prečnika 30 cm pek papirom, sipati pola smese za koru . Peći 20 minuta na 180 stepeni. Polupecenu koru premazati sa 4 kašike marmelade od jagode ,sipati fil i drugu polovinu smese za kore. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Isključiti šporet i sipati Mancmelou preko pite . Vratiti u pećnicu i sačekati da se istopi.  Preliti otopljenom čokoladom.  
Pitu ohladiti i onda seći.  Servirati po želji. 








Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...