Пређи на главни садржај

Uskršnji vijenac - po Vrtaljicinom receptu

tema KuVarijacija april - Uskršnji venac po Vrtaljicinom receptu .
Pridržavala sam se recepta u najvećoj mogućoj meri. U fil sam dodala i par kašika marmelade od kajsija i suvo groždje. Jabuke i suvo groždje su dobitna kombinacija . 
Težina pripreme : jednostavna.
Nisam prekrivala alu folijom prilikom pečenja ... smanjila sam temperaturu na 180 stepeni i pekla 50 minuta.
Pečeno testo nisam aprikotirala , samo sam namazala parčetom margarina i posula prah šećerom. 
Šteta što kompjuteri nemaju i mirisne zvučnike .... jer miris pečenog testa  koji se širio kućom vam ne mogu dočarati . Testo je izuzetno meko  i vazdušasto . Fil od jabuke je odmeren.
Pekla sam ga u plehu dijametra 28 cm ...  drugi put ću verovatno izabrati veći pleh i staviti šolju prilikom pečenja ili pripremiti u kuglof formi . 

Neću sad previše brbljati. Slike neka govore same za sebe. Nekad ispričaju bolje priču nego ljudi :D.

















Uskršnja jaja sam dobila na poklon , a radila ih je Erika iz Hrvatske . Radjeno je bojama za staklo i šemom za cveće . Pilići su vezeni na platnenim tapetama , isečeni i zalepljeni. A Uskršnji zec je poklon moje kume Nataše . Najveći poklon je kad ljudi misle na vas.... 



Коментари

  1. Sanja baš lepo izgleda. A i ne sumnjam u ukus. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Vidi se da si i ti uživala u uskršnjem vijencu i ja sam svoj posula s sitnim šećerom a umjesto lješnjaka stavila orahe.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je