Пређи на главни садржај

Krompir salata sa pečenom piletinom

lako, lagano  jelo  koja ne zahteva previše vremena u kuhinji, jedino eto seckanje... mada to može odraditi i secko.

Sastojci za salatu :
1kg krompira
600 gr. iseckanih kiselih krastavaca
200 gr. šeri paradajza
200 gr. iseckane mesnate slanine
1 iseckani crni  luk
1 šolja  vode
1 kašičica začina
6 kuvanih , iseckanih jaja
5 kašika belog balzamikovog sirćeta ( može i obično vinsko )
4 kašike maslinovog ulja
bibera po želji

Za piletinu :
4 cela pileta težine 1200 gr.
300 gr. obične soli

Priprema :
Oprati meso i proveriti unutrašnjost , da nema zaostalih iznutrica . Istrljati sa solju spolja i iznutra . Preostalu so posuti po plehu i poredjati piletinu po njoj . Peći uz stalno okretanje oko sat i po ili dva sata na 175 stepeni na donjoj šini.dok ne porumene  ( zavisi od štednjaka ) . Smisao ovakvog pečenja je : meso ostaje sočno , čak i belo meso , nepotrebna masnoća se iscedi iz pileta  i možda je previše smelo reći...  ima manje kalorija ( ovo nije potvrdjeno :D ). NE DODAJE SE NIKAKVA VODA I ULJE, prže se u sopstvenom soku. Za sve koji vole da macaju : sos koji se iscedi iz piletine , ne može se jesti zbog velike količine soli.
Za salatu : skuvati beli , mladi , oljušteni krompir  15-tak minuta u slanoj vodi. Ostaviti da se ohladi. Iseći na ploške. 
Ispržiti slaninu u malo ulja i dodati šolju vode i začin. Kuvati 5 minuta. Ohladiti .
Pomešati balzamikovo sirće i maslinovo ulje i crni luk. Ostaviti deset minuta ( crni luk gubi svoju jačinu zbog sirćeta ) . Dodati supu  sa slaninom , krastavce , šeri paradajz , jaja , pobiberiti . 
Ovim preliti krompire , izmešati i ostaviti da odstoji sat vremena u frižderu .
Posuti biljem po želji ; ja sam koristila gartenkresse jedno pakovanje  ( e, sad prevod baštenska ??? ) ima blag biberast ukus... može i mirodjija ili peršun.


























Коментари

  1. OVo su mi prava ljetna jela. Krompir salatu najčešće jedem uz ribu, volim i ovako uz piletinu, a jednako tako mi se sviđa i ova verzija sa jajima. odlično sve izgleda !

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu