Пређи на главни садржај

Kuglof sa likerom od jaja

 savršen uz jutarnju kaficu .
Sastojci :
250 gr. margarina
200 gr. šećera
500 gr. brašna
2 pakovanja vanil šećera
3 kašike likera od limuna
150 ml likera od jaja
5 jaja
1 prašak za pecivo
100 gr. citronata
100 gr. oranžata
100 gr. seckane bele čokolade

Priprema : 
Margarin penasto umutiti sa šećerom , dodati vanil šećer , likere i prosejano brašno sa praškom za pecivo .  Dodavati jedno po jedno jaje uz stalno mešanje . Na kraju sjediniti sa oranžatom , citronatom i čokoladom. Smesu sipati u podmazan  i prezlama posut kalup za kuglof i peći 65 do 70 minuta na 175 stepeni . Povremeno prekriti alu folijom. Kad je pečeno , ostaviti pola sata da se ohladi i potom izručiti iz kalupa. Posuti prah šećerom. 

























a kako Nevena vidi moj kuglof...

Коментари

  1. Jutros za doručak sam ga jela, baš uz kaficu:)
    Mmmm, kako je bio dobar! I sočan!
    Nema više odlaganja, kupujem kalup za kuglof!

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan!!!!Žao mi sad što nisam ponela još koje parče :))

    ОдговориИзбриши
  3. Super mi zvuči ovaj kuglof, a liker od jaja u sastojcima mi je jako interesantan. Okus vjerujem da je posebno dobar, baš bih rado komad, i bez kavice :)

    ОдговориИзбриши
  4. Izgleda fenomenalno. Kuglof nisam pravila odavno ali citajuci tvoje postove bas su me inspirisali da izvucem kalup iz zapecka i napravim ga uskoro!

    ОдговориИзбриши
  5. Pravila sinoć :) Specijalno za njega napravila i domaći liker od jaja :) Vrlo fin kolač, baš pravi za uz kafu.
    Pozdrav,
    Maja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je