Пређи на главни садржај

Posna plazma torta - KuVarijacije i ja ipak

Upoznala sam Draganu na Adi kad je bio susret blogera i  probala njenu fenomenalnu bajaderu . Najviše me oduševila glazura koja je imala poseban sjaj . Mislila sam da je dvaput topila čokoladu , medjutim tajna je bila u Menaž čokoladi. Kao ljubitelj bajadera i plazme obradovalo me je kad je u novembru u kuvarijacijama  izglasana njena plazma torta .
 Generacije  su odrasle na mlevenoj plazmi i mleku .Došli su neki novi klinci i plazma je isto doživela neke promene pa postoje sa aromom jabuke i cimeta , jagode i maline , posne ( na našu sreću ) , sa kakaom . Vi odaberite svoju omiljenu plazmu .
Ja sam napravila posnu varijantu ove torte ... i po pozitivnoj reakciji mojih ukućana praviću je i za slavu.

Sastojci za koru :
600 gr. posne mlevene plazme
500 ml narandžinog soka
125 gr. margarina

Sastojci za banana puding :
750 ml sojinog mleka
5 kašika žutog šećera
2 kesice praška za puding ukus banane
+
1 kg banana presečenih na pola
150 gr. posne plazme
Vanila puding :
400 ml sojinog mleka
1 kesica praška za puding ukus vanila 
1 kašičica esencije vanile
2 kašike žutog šećera

Priprema :
Istopiti margarin i preliti preko mlevenog keksa , dodati sok od narandže i sjediniti. Nisam šećerila koru- nije potrebno.. plazma je dovoljno slatka. Ko želi može. Staviti prsten za tortu da bude  na 28 ili 30 cm i rasporediti smesu od keksa .
Razmutiti prašak za puding ukus banane u 150 ml sojinog mleka i dodati u prokuvano sojino mleko . Kuvati 1 minut , skloniti sa vatre i malo ohladiti . Trećinu pudinga sipati na smesu od keksa , poredjati polovice banana i preliti preostalim pudingom. Poredjati potom posnu plazmu.
Skuvati puding od  vanile od sojinog mleka, šećera i praška za puding . Preliti preko poredjanog plazma keksa. Tortu ohladiti na sobnoj temperaturi i potom hladiti u frižderu 4 sata .
Ukrasiti šarenim mrvicama .
Ko želi može umesto pudinga od vanile , koristiti biljnu pavlaku. Ja nekako ne mogu da se sprijateljim sa mišlju da je posna.
Isto tako možete staviti i više šećera ...
Moć plazme i Draganini recepti neka su uvek uz nas.
I moj kompjuter neka izdrži još neko vreme....







Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu