Пређи на главни садржај

FBI rukavice : misija " Knjiški moljac u špajzu ! "

Naziv bloga je veoma originalan i otkriva nam Sanjinu strast u čitanju knjiga . Kao svaki ljubitelj knjiga razvijate i ljubav prema životu , njegovim lepotama i svemu šta donosi. Veći deo našeg života čini i kulinarstvo jer kako kaže jedna stara poslovica " Mi smo ono što jedemo ! " stoga u potpunosti odgovara prateći podnaslov slice of life iliti njen delić života u koji nas  pušta  . 
Sanjin blog odlikuju laki , ekonomični recepti za svaki dan praćeni njenim profesionalno uradjenim fotografijama. Njena sposobnost je da uhvati objektivom svog fotoaparata  to " nešto " u svakoj poslastici ili jelu . Poznato je da ono što prija oku , prija i stomaku , tako da dok čitate njene recepte već razmišljate kako to miriše, kakvog je ukusa  i da li imate sve namirnice u špajzu ili frižderu.
Kao i svakom blogeru i njoj nekad nije do pisanja već ubaci recept i pusti da fotografija i samo jedna reč govori više od hiljadu reči .
Počeci bloga su bili " stidljivi ",  ali ubrzo je prepoznat njen talenat tako da je objavljena u Blagdanskoj kuharici zajedno sa Mignone
Recepti su se nizali - neki sa istorijskom podlogom internacionalni , torte čokoladne i voćne ...
Sanjine osobine su upornost, pedantnost , organizovanost , osećaj za lepo što je na kraju  rezultiralo da postane član Mezze tima . Osvojiće vas svojom jednostavnom originalnošću i povesti vas na put kulinarskih djakonija .
Probala sam par recepata  :

 i kao što slike same govore , vidite da smo uživali u ovim FBI rukavicama. Isprobaću još par recepata koji su mi " zapali za oko" , ali o  tome  u nekim sledećim pojedinačnim postovima.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je