Пређи на главни садржај

Blogeri se igraju , a lepo je i ostalima

 Mada ne učestvujem često u ovakvim igricama, Tajana je jedna od blogera kojoj ne mogu to odbiti. Iz najjednostavnijeg razloga - možda se nekome neće svideti moji odgovori i nisu svi spremni da slušaju i da čuju . Pokrenula Olja Ka .
"Moj zadatak u ovoj igri je da, takođe nominujem 11 blogera, koji imaju manje od 200 pratilaca, premda ima blogova koji bi po svom sadržaju zaslužili mnogo veći broj pratilaca.
Oni blogeri, koje  budem nominovala, će takođe dobiti mojih 11 pitanja na koja će odgovoriti na svojim blogovima, a zatim će dalje nominovati novih 11 blogera, osim onog koji je njih nominovao i novonominovanim blogerima će postaviti svoja pitanja."
1.  Zbog čega ste započeli da pišete blog?
 Dojadilo mi je piskaranje i štampanje sopstvenih recepata . Net kao moćno sredstvo komunikacije mi omogućava da podelim svoje recepte sa drugima .

2Čemu se obradujete ?
Lepim vestima , dogadjajima , poznatim licima... 

3.  Volite li da delite savete ?
Da ! Ja sam jedna od osoba " u sve se meša ". Nekad trebam poslušati i svoj sopstveni savet. 
4. Zanima li vas politika?
Mada sam apolitična , zanima me. Živimo na takvim prostorima i vremenima da ne može da vas ne zanima sopstvena egzistencija. 
 5. Verujete li u ljubav do groba?
Ne . Odavno sam skinula ružičaste naočare i vidim kakav je svet oko mene. 

6. Verujete li da postoje i da nas posećuju vanzemaljci?
Okružena sam njima. 

7. Šta je po vama vrednije, imati ili umeti?
Umeti . Ako znate neki zanat , preživećete i u najtežim vremenima. 
  
8. Koju osobinu kod ljudi najviše cenite?
 Iskrenost . Ako ste iskreni sami prema sebi, bićete i prema drugima. 

9.  Šta mislite, zašto se kaže:" Što južnije to tužnije?"
Iako je jug Srbije iznedrio dosta političara , većina njih zaboravi kraj kad kroče u krug dvojke.  Čini mi se nekad kao zona sumraka koja briše sećanja . 
Jug Srbije jeste siromašniji što se tiče infrastrukture . Ne rade fabrike , većina ne prima plate već 3- 4 godine . Ne rade se putevi , ne uvodi se struja , ni voda i mladi masovno napuštaju sela. 
Kad ne primate platu , slabo ko razmišlja o ekologiji . Krče se šume , tako da ćemo kroz dvadesetak godina ličiti na Crnu Goru . Proradiće klizišta i biće erozije zemljišta. Ostaće samo golet. 
Što se tiče ljudskog faktora kažu da u Vranje nema l'ganje ! 100 kila kruške , dvesta kila drške ! 100 kila svinja , 200 kila čvarci i masti ! Može se objasniti blagim preterivanjem i sposobnošću tamošnjih ljudi da od ničeg naprave nešto, što je itekako vrlina za razliku od nekih koji od svega naprave jedno veliko ništa. 
Ljudi su na jugu opušteniji , dobrodušniji , gostoprimljiviji. Tamo i ako banete nenajavljeno , podeliće sa vama to što imaju i ugostiće vas. Ta spremnost opada prema severu tako da deljenje hrane kao čin zajedništva možete zaboraviti pogotovu u Beogradu. Ako se i najavite , postoji velika mogućnost da domaćin ne bude kući " zbog nekog neizbežnog posla ". Na severu se nema baš vremena,  a i gostoprimstvo se svodi na kapiju i " čašicu " uvek dobrog razgovora . Čast izuzecima i oni se nalaze češće u seoskim sredinama. Na jugu će vas zagrliti i poljubiti kao znak naklonosti , na severu će vas gledati kao napasnika. 
I mogu ovako do sutra , ali ću završiti kratkim zaključkom. 
Iako se govori da Vranjanci ( ili jug ) dosta l'žev , na severu se to pretvorilo u umetnost i neki vid prestiža ko će koga više slagati pritom ga gledajući u oči. Dovoljno je reći da je devedesetih stvoren Klub lažova u Ljukovu. 
Ali uvek je na vama da odaberete ko će vas lagati i koliko. 
 10.   Volite li kućne ljubimce?
Obožavam . Ko ne voli životinje , ne voli ni ljude. 
Kućni ljubimac vas oplemenjuje , budete bolji čovek . Iako na kraju uginu, ipak sam srećna što su bili u mom životu ,  bili mi verni i podarili lepe trenutke. 


11.  Ako biste mogli, koji trenutak života biste vratili?
Ne bih nijedan . To je proživljeno i nema smisla vraćati . Time se obezvredjuju samo sećanja. 
Odgovori  na Tajanina pitanja : 


1. Da li ste nekada, gledajući film ili čitajući knjigu, navijali za negativni lik, i ako jeste, ko je on bio?
Hanibal Lektor . Intrigantan lik koji je u poslednjem delu još bio i pozitivac . Svi smo mi Hanibali na ovaj ili onaj način. Ne znam nikog ko u afektu ne bi nekog iseckao i napravio hasenfefer od njega.  
2. Da li možete da volite onog ko ne voli Vas ?
Ne . Nisam taj tip . Ne možete voleti kamen . 
3. Koje Vam je najdraže drvo ili cvet i zašto ?
Ruža - istovremeno lepa i bodljikava.
4. Zbog čega se kajete ?
 Zbog nekih odluka koje su možda bile pogrešne ili sam ja u tom uverenju.
 5. Čega se najviše plašite ?

Kao i svi, sopstvenih slabosti. 
6. Šta je za Vas čast ?
Vrednosti koje se gube u ovom vremenu tranzicije .Sada je izazov ostati  kakav jesi i ne postati samo deo neprepoznatljive mase. Nešto kao Don Kihot u pohodu na vetrenjače...  
7. Da li umete da prepoznate trenutak u kom popuštate pod pritiskom većine i da li sebi zamerate kada činite to ?
Ne popuštam . Većina ne može znati šta je za mene dobro. 
8. Volite li svoje lice ?
Da . Mada se mnogi trude da nadju na njemu nedostatke , ja sam savršeno nesavršena .
9. Da li imate nešto što Vam je draže od porodice ?
Ne. 
10. Da li se smatrate voljenom osobom onoliko koliko Vam je potrebno ?
Ne . 
11. Da li  Vas intimno pogađa takmičarski duh ljudi oko Vas, kako u blogosferi, tako i inače ?
Zavisi o kome se radi  i ako je u razumnoj meri može delovati i kao pokretačka snaga. Pojedince iz  Laktaša mislim da niko ne voli.

 Za sledeći krug koji počinje ovde nominujem drage prijatelje  :

Moja dodatna  pitanja :
1. Da li učestvujete u humanitarnim akcijama i kojim ?
2. Da li imate prave prijatelje i šta cenite kod njih ?
3. Najdraža  knjiga recepata ?
4. Kulinarska katastrofa koju biste rado zaboravili ?
5. Koja vam je omiljena kulinarska TV emisija ?
6. Omiljena torta ?
7. Koliko često koristite fondan ?
8. Šta je presudno za dobrog kulinara - genetika , talenat ili iskustvo ?
9. Vaši prvi kulinarski počeci i prvo jelo ?
10. Da li vaša okolina odobrava i prati vaš hobi - blog i kulinarstvo?
11. Koliko vodite računa o zdravoj ishrani ,  koji pravac vam se svidja i koliki je uticaj tradicije ?

******************
Posle nekog vremena me je nominovala i Olja :D pa ću naknadno odgovoriti na njena pitanja u istom postu . 
1. Da li često spremate hranu za više ljudi ( mislim na večere sa prijateljima ) i šta tada najčešće poslužujete , koju vrstu hrane ? 
Obično za veća slavlja pravim tradicionalna predjela , jela i torte . Gosti baš ne vole iznenadjenja i eksperimentisanja . Ne dele svi moju ljubav prema zelenišu :D Živimo u takvim vremenima kad postoje i razne alergije na hranu , pa vodim računa i o tome . Prijatelji ne dele moju ljubav prema kuvanju . Opredeljeni su više za Fast Food lance , povrće je strana reč tako da završimo na nekoj pizzi ; u najboljem slučaju kod kineza ili na ribljoj čorbi  .
 
2. Da li ste zadovoljni posećenošću i brojem članova , izgledom vašeg bloga , kao i kvalitetom fotografija ?
Ne . Blog mi nije baš optimizovan . U poslednje vreme radim na ispravljanju grešaka . Oslobodila sam se nepotrebnih vidgeta , malo je pregledniji . Ne forsiram da me neko na silu prati, to ipak mora biti na dobrovoljnoj bazi. Prati me onaj ko želi i ko je zainteresovan za recepte.  U praksi se dokazalo da ako je neko isprobao recept i zadovoljan je rezultatom , u svakom slučaju će se vratiti i preporučiti i drugima. Nekad je reklama od usta do usta , jača od bilo koje druge. 
Fotke bi mogle biti bolje , priznajem . I probala sam sprovesti u delo savete ostalih blogerki , ali ja jednostavno nisam taj tip . Na fotkama je hrana u prvom planu .Potrudiću se da kupim bolji foto aparat . 

3 . Koju vrstu hrane ili konkretno jelo niste nikada probali , a imate veliku želju ? 
Tonka zrno koje je zabranjeno na našim prostorima. U EU je dozvoljena , ali u maloj količini se dodaje dezertima . Ima ukus vanilije , ali je intenzivnija . Dodaje se pana koti i nekim finijim želeima itd. 

4. Da li dovoljno putujete, makar za vikend da promenite sredinu i zaboravite kratko na probleme ?
Ne. To se sve svodi na neke kraće relacije i kratak vremenski period. Gde god podjem , moji problemi putuju sa mnom :D 

5. Da li ste bili na nekom od blogerskih okupljanja i šta vam se dopalo , a šta ne ? 
Bila sam na dva , u septembru i sad u junu. Upoznala sam ostale blogerke . Ipak je drugačije kad ih upoznate, kad stoje ispred vas i kad razgovarate . Pričamo o hrani , kako je koja spremala, šta ko voli . Neke su mi prirasle srcu i rado pratim blogove. Zamerka za jun , možda bila  , da su novi blogeri mogli ostati duže da ih bolje upoznamo. Ostalo je sve već stvar ukusa . Moja narav nekome prija  , nekome ne.

6. Da li češće izmišljate recepte za svoj blog ili skupljate ideje po netu i TV emisijama ?
Pola - pola. Obično ako mi se nešto svidi što probam , trudim se da napravim slično . Ako je sa neta ili emisije , uvek i linkujem . Mislim da je čitaocima zanimljiv nastanak nekog peciva, jela ili dezerta . U poslednje vreme primećujem povećani interes za tradicionalne recepte , pa se trudim da prosledim i navedem izvor. Mada ima i onih koji to " prave bolje " , ja sam uvek zadovoljna jednostavnošću i starošću dobijenog recepta. 

7. Da imate vlast i moć da odlučujete o svemu jedno godinu dana, šta biste promenili u svojoj okolini ( ne mislim na državnom i globalnom nivou ) ?

Mentalitet. Toliko smo se uljuljali i bitno nam je samo svoje samopostojanje , tako da nas ne zanimaju baš nešto naročito problemi drugih . 

8. Da li imata neobične sklonosti ili interesovanja za koje okolina nije imala baš uvek razumevanja ?
Udomljavanje pasa i mačaka . Linkujem humanitarne akcije  i neke dogadjaje koji nisu baš ružičasti, a to baš ne prija svima .  Koliko god da se trudimo , neka polunaga devojka na fejsu će uvek dobiti više lajkova od beskućnika ili napuštenih životinja jer za to će se " pobrinuti uvek neko drugi " .

9. Da li imate omiljene začine / začinske biljke , koje stavljate bukvalno u svako jelo ?
Ruzmarin baš često koristim. 

10 . Kojim ste jelom bili posebno oduševljeni , a da ste ga spremali prvi put ?
Spiralni mramorni hleb od torteline me je oborio s nogu. Wow efekat . Ja sam pravila u posnoj varijanti .

11. Da li ste srećni i zadovoljni svojim životom i šta je ono malo i sitno koje bi vas ispunilo da vam život bude baš potaman ?
 Ne baš naročito . Plivam kao i ostali . Ne znam nikog ko je stopostotno srećan , ako je javite mi.  Blog me ispunjava, čitanje , grafika .



 

Коментари

  1. Draga Sanja, hvala puno na 'nominaciji' za igricu, rado bih ucestvovala. Jedini problem je, sto nisam dovoljno dugo u blogosferi da bih znala koga dalje da imenujem. Da li mozda ti imas neki predlog?
    Puno pozdrava:)

    Lidija www.gopiandspice.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. E da nisam otišla u one novosti ne bih videla odgovore. Baš mi se dopadaju :-)))).
    Hvala ti na učešću, meni je ta igra delovala dosta komplikovano i kao da oduzima mnogo vremena ali na kraju sam skrpila te odgovore XD

    Lidija, ja mislim da možeš da nominuješ i onoliko ljudi koliko možeš u ovom trenutku, a ako i nemaš nikoga, ti odgovori :-) Sigurno Sanja ima neke predloge.

    ОдговориИзбриши
  3. Uplašila si me obimnošću igrice, odgovoriću na pitanja ali nisam sigurna da mogu naći još 11 blogova.

    ОдговориИзбриши
  4. Bila sam na podužem odmoru od civilzacijskih tekovina (čitaj: nisam ponela čak ni mobilni :D), tako da ću tek sada da odgovorim na tvoja pitanja. U svakom slučaju hvala na nominaciji. :)))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je