Пређи на главни садржај

Posni spiralni mramorni hleb

Ovog puta u kuvarijacijama je na redu spiralni mramorni hleb od Mihaele .Obično kažu da kada žena ženu pohvali da je najveći kompliment , a možete misliti kad bloger pohvali drugog blogera. Ovo je jedan od onih recepata pri kojem doživite fleš i znate da je pun pogodak. Ideja da se filovane pečene , eto recimo "grisine " spoje u veknu je genijalna.Ovaj hleb je bio prijavljen u ajme, koliko nas je tema Nutella koji je organizovala Irena .
Obradovala sam se kad sam videla da je izglasana kao tema za decembar. 
Prvo sam mislila slepo da sledim recept , ali vreme je posta pa sam ga prilagodila. Zašto uvek da častim druge? Pa mogu nekad i sebe ... 
Opredelila sam se za prvu verziju recepta u originalu sa nutellom koju sam zamenila kakaom. 
Sastojci :
600 gr. brašna tip 400
40 gr. kvasca
350 ml mlakog sojinog mleka ili vode
75 gr. šećera
50 ml ulja 
+
za fil :
200 gr.  posne čokolade
3 kašike kakaoa
+
 6 - 8 kašika meda ( po potrebi ) ili pekmeza po želji

Priprema :
Razmutiti kvasac u sojinom mleku ili vodi .Prosejati brašno i napraviti udubljenje u koje sipamo soj. mleko i ulje . Dodati šećer i polako kašikom obrušavati brašno u udubljenje . Na kraju rukom zamesiti testo dok se ne odvoji od ruku. Ostaviti da se digne sat i po  na toplom mestu , kašikom promešati da testo spadne i ostaviti još sat i po dok ne udvostruči svoju masu.
Potom ga razmesiti na brašnjavoj i rastanjiti na 1, 5 cm debljine. premazati otopljenom čokoladom i posuti kakaom. Preklopiti testo .Najbolje pizza nožem iseći na kaiševe 2 cm debljine , uviti kao grisine i stavljati u srednji četvrtasti pleh.Od ove smese sam dobila 16 grisina. 
Zagrejati pećnicu na 180 stepeni . Staviti pleh sa " grisinama " i peći 15 minuta. Potom isključiti rernu i ostaviti još 5 minuta . Izvaditi pleh sa grisinama  i ohladiti oko desetak minuta , potom ih lagano okrenuti na suprotnu stranu i dopeći na istoj temperaturi još 7- 8 minuta. 
Kad se grisine ohlade , pažljivo ih razdvojiti . Na alu foliji ih redjati  kao piramidu i svaki preliti sa malo meda. Ja sam dobila dve manje veknice od 8 grisina.
Uviti foliju kao bombonu i vezati sa tri gumice : na krajevima i sredini.
Ostaviti najmanje 6 sati da se slepe i potom rezati na kriške.
U ovoj posnoj varijanti sam izostavila žumanca . Mekoća testa koju dobijamo žumancima , postigla sam dužim vremenom narastanja testa - na kraju je bila neka vrsta kiselog.
Možete varirati: slana ili slatka verzija, posna ili mrsna - recept koji osvaja na prvi pogled i zalogaj.

















Коментари

  1. Odlično što je postan a po sastojcima i ukusan! Lepo si ga napravila.

    ОдговориИзбриши
  2. Super izgleda i bas mi je drago da se i vama dopalo, mi smo se bili opasno navukli... cak je i vaga reagovala ;) Sad smo malo u fazonu novogodisnjih kolacica a posle mu se opet vracamo :)

    Svidja mi se i ovaj tvoj nacin motanja, moracu jednom isprobati!

    Zelim ti svako dobro u Novoj :) Uzivaj!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Predivno je ispao ovaj maramorni hleb! Čini mi se da je ovaj krug igrice bio vrrrrlo uspešan! Draga Sanja želim ti sve najlepše u novoj godini, da svaki dan nađeš razlog za osmeh i zadovoljstvo! :-*

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je