Пређи на главни садржај

Patin 15 : Ačak pita


Kad je Ačak pita izglasana setila sam se odmah Tanjine verzije ( recept možete videti ovde ).
Patina verzija Ačak pite je malo šturo napisana . Da nije bilo Milkicinog objašnjenja , razvila bih samo koru  bez ikakvog presavijanja i premazivanja.

Pojednostavila sam postupak pripreme. Deljenje na jufke i premazivanje svake u suštini je dobro , ali verovatnoća da bude lisnato je 50 -50 , a ume da omane kad vam najviše zatreba. Tako da sam se opredelila za bakinu bržu  verziju.

Sastojci :
500 gr. brašna tip 500
250 ml mlake vode
pola kašičice soli
trećina kašičice šećera
10 gr. kvasca
2 pune kašike masti

Fil :
1 kašika masti
2 crvena luka
500 gr. kiselog mleka
pola kaščice soli
4 jaja

Priprema :
Prosejati brašno i posoliti ga. Rastopiti kvasac sa šećerom i preliti brašno . Zamesiti glatko testo.
Ostaviti da miruje sat vremena.
Razviti tanko koru oklagijom i premazati rastopljenom mašću.
Uviti sa gornje i donje strane i potom uviti koru s leve i desne strane nalik pužu. 


Potom preklopiti ...

i ponovo rastanjiti , staviti šolju u sredinu i naseći krajeve...


i preklapati krajeve prema sredini ...

i ponovo razviti koru što je tanje moguće. Staviti u pek papirom obložen pleh prečnika  32 cm tako da krajevi vise preko ivice pleha. 
Premazati sledećim filom : propržiti luk na masti i posoliti i pobiberiti . Malo ohladiti i sjediniti sa kiselim mlekom i jajima .  
Posuvratiti krajeve kore  u vidu nabora . Peći na 200 stepeni 45 minuta. Pečenu pitu premazati puterom. 

ps. Napravila sam par grešaka praveći ovu pitu . Kao prvo zaboravila sam mirodjiju koja bi joj dala završnu , osvežavajuću notu. Druga greška je što nisam rastanjila još tanje koru pa po izgledu liči na pizzu , mada to nije uticalo na ukus. Listala se i prijala je i oku i nepcu. 
U suštini zadovoljna sam ukusom i uz čašu jogurta odličan doručak ili večera . Drugi put će biti bolje. 































Коментари

  1. Super ti je pita, pravila sam je i ja.. samo ću ja sutra objaviti moj post. Prijatno:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se tvoja verzija sa kvascem, a i nacin motanja kora je veoma interesantan.:) Nama se pitica bas dopala, mozda bih jedino sledeci put dodala i malo slaninice u fil, mislim da bi se fino uklopilo.:)))

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 kg i tip 500 je