Kad je Ačak pita izglasana setila sam se odmah Tanjine verzije ( recept možete videti ovde ).
Patina verzija Ačak pite je malo šturo napisana . Da nije bilo Milkicinog objašnjenja , razvila bih samo koru bez ikakvog presavijanja i premazivanja.
Pojednostavila sam postupak pripreme. Deljenje na jufke i premazivanje svake u suštini je dobro , ali verovatnoća da bude lisnato je 50 -50 , a ume da omane kad vam najviše zatreba. Tako da sam se opredelila za bakinu bržu verziju.
Sastojci :
500 gr. brašna tip 500
250 ml mlake vode
pola kašičice soli
trećina kašičice šećera
10 gr. kvasca
2 pune kašike masti
Fil :
1 kašika masti
2 crvena luka
500 gr. kiselog mleka
pola kaščice soli
4 jaja
Priprema :
Prosejati brašno i posoliti ga. Rastopiti kvasac sa šećerom i preliti brašno . Zamesiti glatko testo.
Ostaviti da miruje sat vremena.
Razviti tanko koru oklagijom i premazati rastopljenom mašću.
Uviti sa gornje i donje strane i potom uviti koru s leve i desne strane nalik pužu.
Potom preklopiti ...
i ponovo rastanjiti , staviti šolju u sredinu i naseći krajeve...
i preklapati krajeve prema sredini ...
i ponovo razviti koru što je tanje moguće. Staviti u pek papirom obložen pleh prečnika 32 cm tako da krajevi vise preko ivice pleha.
Premazati sledećim filom : propržiti luk na masti i posoliti i pobiberiti . Malo ohladiti i sjediniti sa kiselim mlekom i jajima .
Posuvratiti krajeve kore u vidu nabora . Peći na 200 stepeni 45 minuta. Pečenu pitu premazati puterom.
ps. Napravila sam par grešaka praveći ovu pitu . Kao prvo zaboravila sam mirodjiju koja bi joj dala završnu , osvežavajuću notu. Druga greška je što nisam rastanjila još tanje koru pa po izgledu liči na pizzu , mada to nije uticalo na ukus. Listala se i prijala je i oku i nepcu.
U suštini zadovoljna sam ukusom i uz čašu jogurta odličan doručak ili večera . Drugi put će biti bolje.
Greške ne greške izgleda mi odlično!
ОдговориИзбришиSuper ti je pita, pravila sam je i ja.. samo ću ja sutra objaviti moj post. Prijatno:)))
ОдговориИзбришиSvidja mi se tvoja verzija sa kvascem, a i nacin motanja kora je veoma interesantan.:) Nama se pitica bas dopala, mozda bih jedino sledeci put dodala i malo slaninice u fil, mislim da bi se fino uklopilo.:)))
ОдговориИзбриши