Ružina lenja pita sa jabukama


6. marta su u Golubincima bile maškare ... karneval koji nagoveštava proleće . Običaj je da se maskiraju i  uštipaju vas  za obraze kako biste bili zdravi i rumeni...
Mi smo slučajno naleteli , a gostoljubiva Ruža nam je iznela pun tanjir kolača .Ja ne bih bila ja da ne pitam za recept :D ....
Ne trošim puno šećera kad pravim kolače , ali sam napravila izuzetak . Pri merenju sam  koristila sam šolju od 300 ml ( kad sam sipala šećer zatvorila sam oči :D ) , kad se kolač ispeče i nije toliko sladak. Mogu samo dalje preporučiti , mekšu lenju pitu niste jeli .  Mera je za najveći pleh, a vreme trajanja kolača - 2 sata  :D.

Testo  :
4 jaja
1 šolja šećera ( u originalnom šolja i po )
1 šolja ulja
pola šolje mleka
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
Za fil :
3 kašike šećera
3 kašike vode
1 kg. izrendanih jabuka
1 kašika griza 
Za posipanje :
100 gr. seckanih oraha

Fil : Ušpinovati vodu sa šećerom i dodati jabuke , kuvati dok voda ne isahne ... dodati 1 kašiku griza  , kuvati još minut dva i skloniti sa vatre .
Testo :  Izmešati sve sastojke i podeliti smesu na dva dela . Sipati jedan deo u podmazan pleh i peći 15 minuta na 200 stepeni . Na polupečeno testo sipati fil od jabuka i preko drugu polovinu testa . Posuti orasima  i peći još 20 minuta.
 Seći po želji kad se ohladi.

Коментари

Постави коментар