Пређи на главни садржај

Ružina lenja pita sa jabukama


6. marta su u Golubincima bile maškare ... karneval koji nagoveštava proleće . Običaj je da se maskiraju i  uštipaju vas  za obraze kako biste bili zdravi i rumeni...
Mi smo slučajno naleteli , a gostoljubiva Ruža nam je iznela pun tanjir kolača .Ja ne bih bila ja da ne pitam za recept :D ....
Ne trošim puno šećera kad pravim kolače , ali sam napravila izuzetak . Pri merenju sam  koristila sam šolju od 300 ml ( kad sam sipala šećer zatvorila sam oči :D ) , kad se kolač ispeče i nije toliko sladak. Mogu samo dalje preporučiti , mekšu lenju pitu niste jeli .  Mera je za najveći pleh, a vreme trajanja kolača - 2 sata  :D.

Testo  :
4 jaja
1 šolja šećera ( u originalnom šolja i po )
1 šolja ulja
pola šolje mleka
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
Za fil :
3 kašike šećera
3 kašike vode
1 kg. izrendanih jabuka
1 kašika griza 
Za posipanje :
100 gr. seckanih oraha

Fil : Ušpinovati vodu sa šećerom i dodati jabuke , kuvati dok voda ne isahne ... dodati 1 kašiku griza  , kuvati još minut dva i skloniti sa vatre .
Testo :  Izmešati sve sastojke i podeliti smesu na dva dela . Sipati jedan deo u podmazan pleh i peći 15 minuta na 200 stepeni . Na polupečeno testo sipati fil od jabuka i preko drugu polovinu testa . Posuti orasima  i peći još 20 minuta.
 Seći po želji kad se ohladi.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu