Пређи на главни садржај

Pita sa makom


moji obožavaju mak .Sastojci su bili tu, a  inspiracija za fil je bila medjumirska .
Korišćena šolja = 200 ml .

Sastojci :
500 gr. kora za baklavu

I fil :
1 šolja jogurta
200 gr. mlevenog  maka
5 kašika šećera
1 vanil šećer
1 šoljica ulja 
2 jajeta
Sve izmešati .

II fil :
3 rendane jabuke

III fil :
1 šolja kisele pavlake
100 gr. suvog groždja
2 kašike šećera
1 jaje
Sve izmešati .

Priprema :
Poredjati 4 lista kora za baklavu  jednu do druge . Namazati na jednu trećinu prvi fil od maka , u sredini narendanu jabuku  i na kraju treći fil od pavlake . Uviti kao štrudlu i staviti u podmazan četvrtast pleh dimenzija 25 x 40 cm . Ponoviti ovaj postupak još dva puta. Premazati pitu uljem . Peći na 200 stepeni 35 do 40 minuta. Pečeno poprskati sa par kapi vode ( da kore malo omekšaju ) . Seći i posuti prah šećerom.

Коментари

  1. Predivno izgleda a prema sastojcima ne može da ne bude ukusna!!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam mak i međimursku gibanicu i sve njezine varijante.
    Zanimljiv ti je ovaj treći sloj sa vrhnjem

    ОдговориИзбриши
  3. Veoma zanimljiva pita.Ja pravim isti fil ka prvi samo sa visnjama.Ovakvu kombinaciju nisam jos.Zato si ti tu:)))Nadam se da cu uspeti da ti ostavim ovaj komentar,jer kod tebe to teze ide:((

    ОдговориИзбриши
  4. pa dobro , kao i kod drugih... ukucati slova i čekati odobrenje . Vidim da i drugi imaju problema sa komentarima...

    ОдговориИзбриши
  5. Thank you so much for your comment on my guest post! Your pastry looks phenomenal (although I don't know what it is because I can't translate it). You have a lovely blog here!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...