Пређи на главни садржај

Pita sa makom


moji obožavaju mak .Sastojci su bili tu, a  inspiracija za fil je bila medjumirska .
Korišćena šolja = 200 ml .

Sastojci :
500 gr. kora za baklavu

I fil :
1 šolja jogurta
200 gr. mlevenog  maka
5 kašika šećera
1 vanil šećer
1 šoljica ulja 
2 jajeta
Sve izmešati .

II fil :
3 rendane jabuke

III fil :
1 šolja kisele pavlake
100 gr. suvog groždja
2 kašike šećera
1 jaje
Sve izmešati .

Priprema :
Poredjati 4 lista kora za baklavu  jednu do druge . Namazati na jednu trećinu prvi fil od maka , u sredini narendanu jabuku  i na kraju treći fil od pavlake . Uviti kao štrudlu i staviti u podmazan četvrtast pleh dimenzija 25 x 40 cm . Ponoviti ovaj postupak još dva puta. Premazati pitu uljem . Peći na 200 stepeni 35 do 40 minuta. Pečeno poprskati sa par kapi vode ( da kore malo omekšaju ) . Seći i posuti prah šećerom.

Коментари

  1. Predivno izgleda a prema sastojcima ne može da ne bude ukusna!!

    ОдговориИзбриши
  2. Obožavam mak i međimursku gibanicu i sve njezine varijante.
    Zanimljiv ti je ovaj treći sloj sa vrhnjem

    ОдговориИзбриши
  3. Veoma zanimljiva pita.Ja pravim isti fil ka prvi samo sa visnjama.Ovakvu kombinaciju nisam jos.Zato si ti tu:)))Nadam se da cu uspeti da ti ostavim ovaj komentar,jer kod tebe to teze ide:((

    ОдговориИзбриши
  4. pa dobro , kao i kod drugih... ukucati slova i čekati odobrenje . Vidim da i drugi imaju problema sa komentarima...

    ОдговориИзбриши
  5. Thank you so much for your comment on my guest post! Your pastry looks phenomenal (although I don't know what it is because I can't translate it). You have a lovely blog here!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu